Nieuws

ETF's winnen aandelenrace

Gamechanger? Aandelenbeleggers kozen in 2016 voor ETF's in plaats van voor actieve fondsen.

Vorige week stond ik al stil bij de resultaten van de Europese beleggingsindustrie in 2016. Deze resultaten waren goed. Het totaal belegde vermogen steeg naar 9,4 biljoen euro, een absoluut record. De inflow bedroeg 268,7 miljard euro. Een prima resultaat al was de inflow een jaar eerder wel hoger (+368,0 miljard euro).

Inflow van de Europese beleggingsindustrie

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar kijk je wat dieper in de cijfers dan valt op dat de actieve beleggingshuizen een matig 2016 achter de rug hebben. Want van de 268,7 inflow in 2016 moet 41,1 miljard euro worden toegeschreven aan de verkoop van ETF's en 110,7 miljard euro stroomde naar geldmarktfondsen. 

Opmerkelijk is vooral de gang van zaken in de aandelenmarkt. De beleggingscategorie aandelen boekte vorig jaar een outflow van 28,2 miljard euro. Op basis daarvan kan de snelle conslusie worden getrokken dat beleggers vorig jaar kozen voor voorzichtigheid. Dat is de halve waarheid. In 2016 haalden beleggers geld uit actieve aandelenfondsen en kozen zij nadrukkelijk voor het passieve alternatief. 

Aandelenbeleggers kozen in 2016 voor ETF's

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

In 75 van de 107 aandelensectoren die Lipper onderscheidt, boekten ETF's inflow en actieve fondsen outflow. Beleggers kozen bij efficiënte markten veelal voor ETF's en bij inefficiënte markten meer voor een actieve aanpak. Logisch, want actief beoogt te profiteren van marktinefficiënties. 

Maar in 2016 speelde nog wat anders waardoor beleggers meer voor ETF's kozen. Beleggers verlieten met name actieve fondsen die beleggen in Britse en Amerikaanse aandelen. Aan de vooravond van het Britse referendum en de Amerikaanse verkiezingen namen beleggers het zekere voor het onzekere en verkochten hun actieve fondsen om vervolgens ETF's uit tactische overwegingen terug te kopen. ETF's zijn niet alleen goedkoop, maar ook uiterst doeltreffend om als kortetermijnbelegging in te zeten. 

De schizofrene aandelenmarkt

naam voor SEO

Klik op de afbeelding voor een grote versie

ETF's waren al breed geaccepteerd maar zijn nu toch echt een bedreiging voor actieve fondsen aan het worden. Ik ga er vanuit dat de strijd tussen actief en passief de komende jaren feller wordt. Dat is goed nieuws voor beleggers, want hierdoor zullen actieve fondsen goedkoper worden en beter moeten presteren. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen