Nieuws

Wie betaalt de Mexicaanse muur?

De koersontwikkeling van de Mexicaanse peso hangt af wie de kosten zal dragen voor de verwachte Trumpmuur.

Wie gaat de muur die Trump wil neerzetten tussen Mexico en de VS betalen? Dat is de belangrijkste vraag om inzicht te krijgen in de koers van de Mexicaanse peso.

Volgens Juan Carlos Rodada, Head of Research bij de Franse bank Natixis, hangt de koersontwikkeling in hoge mate af van de vraag wie de kosten gaat dragen voor de muur die de Amerikaanse president Donald Trump aan de Amerikaanse grens wil laten bouwen.

Rodado, die de koersontwikkeling van de peso het afgelopen jaar beter voorspelde dan alle andere peso-volgers, voorziet drie scenario’s.

  1. In het meest voordelige geval voor Mexico worden de kosten van de muur door de Verenigde Staten betaald. Dat zou ten koste gaan van de dollar. De Mexicaanse munt zou in dat geval dit jaar 4,6% in waarde stijgen.
  2. Het is mogelijk dat Mexico indirect voor de kosten opdraait. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een heffing komt op Mexicaanse producten die naar de Verenigde Staten worden uitgevoerd. Trump heeft over een dergelijke heffing van 20% gesproken. Het zou ervoor zorgen dat de waarde van de peso 2,7% daalt ten opzichte van de dollar.
  3. Het meest negatieve scenario is als er een combinatie van belastingmaatregelen wordt doorgevoerd in de grensregio. Die zou ervoor zorgen dat de winstgevendheid van het bedrijfsleven in het geding komt. Dat zou zorgen voor een verdere koersdaling van 10%.

De Mexicaanse munt heeft een flinke koersdaling gezien na de verkiezingsoverwinning van Trump in november. Een deel van dat verlies werd in de afgelopen weken teruggewonnen. Sinds de inauguratie van Trump enkele weken geleden is de koers 5,4% gestegen.

De relatie tussen de koersbeweging van de peso en de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek is niet vreemd. De Mexicaanse economie is nauw verbonden met die van de Verenigde Staten. Liefst 80% van de Mexicaanse export gaat naar de noorderburen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?