Nieuws

Australische beurs beste ter wereld

De Australische beurs heeft in 2016 beter gepresteerd dan andere grote beurzen. Ook dit jaar ziet het er goed uit.

De Australische beurs heeft in 2016 beter gepresteerd dan andere grote beurzen, gekeken naar dividendrendement in ieder geval. Ook dit jaar ziet het er goed uit, aldus Bloomberg in een artikel waarin de Australische S&P/ASX 200 index onder de loep wordt genomen.

Het dividendrendement van de beursindex bedroeg afgelopen jaar 4,09%. Dit jaar zal het rendement waarschijnlijk stijgen naar 4,51%. De Australische beurs wordt op de voet gevolgd door de Britse FTSE index.

Het (dividend)rendement bedroeg afgelopen jaar 3,99% en zal dit jaar waarschijnlijk stijgen naar 4,22%. De cijfers zijn gebaseerd op de vooruitzichten van analisten zoals die door Bloomberg zijn verzameld.

Dividenden soms omhoog

De cijfers worden gepubliceerd voorafgaand aan de jaarcijfers van de grote Australische bedrijven de komende maand. Het is de verwachting dat de grootste Australische bedrijven hun dividend zullen verhogen.

BHP Billiton verlaagde het dividend vorig jaar nog. Dit jaar wordt een verhoging verwacht van maar liefst 56%. De goede prestaties van de Australische beurs zijn vooral te danken aan de omslag in de grondstoffenmarkt die wereldwijd heeft plaatsgevonden.

“Het lijkt erop dat veel mijnbedrijven hun dividend zullen verhogen,” aldus William O’Loughlin van Rivkin Securities. Het geldt nadrukkelijk niet voor alle mijnbouwbedrijven. Rio Tinto Group, de belangrijkste concurrent van BHP Billiton, zal het dividend waarschijnlijk verlagen. Analisten gaan uit van een verlaging met 20%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus