Nieuws

Het goud ligt in de achtertuin

Waar Nederlandse pensioenfondsen onze ‘mini-multinationals’ de rug toekeren, stappen grote buitenlandse investeerders als BlackRock, Invesco en Lazard gretig in.

Waar Nederlandse pensioenfondsen onze ‘mini-multinationals’ de rug toekeren, stappen grote buitenlandse investeerders als BlackRock, Invesco en Lazard gretig in. Dat zei mede-oprichter Willem Burgers van het Add Value Fund bij de viering van het tienjarige bestaan van het fonds.

Het fonds - met ruim 80 miljoen euro beheerd vermogen – belegt in ‘scherp geselecteerde’ aandelen van Nederlandse small- en midcaps. Citywire heeft Wiersma en Burgers in juli 2016 de hoogste AAA-rating gegeven voor fondsbeheerders. Zij zijn goed voor gemiddeld 8% rendement over tien jaar. Terugkijkend noemt Burgers dat resultaat verdienstelijk. “Maar we schieten tekort in onze 10%-plus-doelstelling.”

Kleinere ondernemingen afstoten

De crisis gooide met een 43% verlies in 2008 meteen roet in het eten. Door verliesgevende sectoren rigoureus af te stoten en vooral te kiezen voor grotere small- en midcaps, kwamen zij die verliezen weer te boven.

Lees ook: Polderparels

“Het goud ligt in Nederland in de achtertuin”, zegt Hilco Wiersma, die vorige week met mede-oprichter Willem Burgers het tienjarig jubileum vierde van hun Add Value Fund.

Burgers:“De kleinere ondernemingen – met minder dan 200 miljoen euro marktwaarde – konden de klappen van de crisis niet opvangen. Om die reden is de gemiddelde marktwaarde van ondernemingen in de portefeuille verdubbeld tot 1,3 miljard euro ten opzichte van tien jaar geleden.”

Beursgangen stuwen interesse

Met 5% koerswinst is Add Value Fund het jaar goed begonnen, maar Burgers en Wiersma denken dat er meer in de pijplijn zit. Onder meer door de goede vooruitzichten op IPO's, die ook bij buitenlandse grootbeleggers op de radar staan. Die trend is ingezet met de gang naar de beurs van Bols in februari 2015.

Wiersma: “Na een groots opgezette roadshow van Bols in de Verenigde Staten, waren wij toch erg verbaasd om Amerikaanse partijen daadwerkelijk te zien instappen.” Maar door globalisering en toegenomen investor relations-activiteiten, ontstaan op (internationale) beleggersdagen van bedrijven steeds kortere lijntjes tussen eindbelegger en onderneming. “Op die dagen laten steeds vaker Engelse en Amerikaanse beleggers hun neus zien.”

Nog geen 10% van de omzet en winst bij de bedrijven in portefeuille wordt gerealiseerd in de Benelux. Een kwart van de geselecteerde small- en midcaps heeft zijn afzetgebied in de Verenigde Staten. “Qua vestigingsplaats en management zijn het Nederlandse bedrijven, qua activiteiten zijn het buitenlandse ondernemingen met een sterke Europese en Amerikaanse presentie,” zegt Burgers. “En dat trekt de aandacht van buitenlandse investeerders.”

Halfgeleiderindustrie

Wiersma: “Kijk naar de twee toeleveranciers aan de internationale halfgeleiderindustrie, die met een weging van bijna 20% zwaar vertegenwoordigd zijn in onze portefeuille. JP Morgan bezit 15% van de aandelen van ASM International, BlackRock meldt een paar dagen geleden een 5% belang in BE Semiconductor Industries. De aandeelhoudersstructuur in ons segment internationaliseert.”

Hij vervolgt: “Wat ook bijdraagt zijn de historisch goedkope waarderingen van Nederlandse small- en midcaps in ons fonds ten opzichte van buitenlandse peers. Ingegeven door Solvency II hebben verzekeringsmaatschappijen vanaf 2013 grote belangen afgebouwd in onze sector. De druk op de waarderingen die dat veroorzaakte, voelen we nog. Mede door lage koers-winstverhoudingen handelen we op 30 tot 50% discount. Dat is echt belachelijk!”

Wiersma voorziet voor diverse participaties een explosieve groei van de beurskoers, juist geholpen door de aandacht van grote buitenlandse partijen. “Nederlandse pensioenfondsen zijn nagenoeg niet actief in ons segment. Ze vinden het schijnbaar te klein, terwijl fantástisch mooie bedrijven voor het oprapen liggen.”

Exit uit portefeuille

In het huidige economische klimaat – zeker in het licht van genoemde onderwaarderingen – sluit Burgers een overname of consolidatieslag door private equity of strategische patijen dit jaar niet uit.“ Het is even geleden, maar 2017 zou zo maar het jaar kunnen zijn dat we verblijd worden met een exit uit onze portefeuille.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen