Nieuws

Alpha uit disruptie

Vergeet de politieke buzz en kijk ver vooruit. Dat is de boodschap van Robert Almeida van MFS IM.

Het is een lastige boodschap die Robert Almeida (zie foto) van MFS IM, Nederlandse institutionele klanten vertelt. Simpel gezegd: kijk verder vooruit dan de rest van de markt doet. Alleen zo kan optimaal worden geprofiteerd van marktinefficiënties.

MFS Investment Management is een Amerikaans beleggingshuis uit 1924 dat geldt als een van de grondleggers van de fondsenindustrie. Het eerste fonds, de Massachusetts Investors Trust fund, wordt nog altijd gerund. MFS heeft meer dan 400 miljard dollar onder beheer.

Korte termijn regeert

Almeida is verantwoordelijk voor drie fondsen, waarvan een wereldwijd long/short fonds er eentje is. Volgens deze ervaren institutionele portfoliomanager is de hedendaagse belegger te veel gericht op kortetermijnnieuws dat op de langere termijn helemaal geen koerseffect heeft. “Tachtig jaar geleden hielden beleggers hun aandelen gemiddeld acht jaar in de portefeuille. Inmiddels is dat teruggebracht tot negen maanden.”

Redenen van deze korte termijnhandel is volgens Almeida de opkomst van de fondsenindustrie en de recentere populariteit van ETF’s. Almeida legt uit: “Fondsmanagers worden betaald op basis van kortetermijnprestaties. Dat stimuleert kortetermijndenken, dus meer handelen. ETF’s zijn door het gemak en de lage kostenstructuur bij voorbaat geschikt om snel in en uit de markt te stappen, hetgeen dus ook gebeurt.”

Vooral kansen op lange termijn

Het groeiende gebruik van ETF’s duidt volgens Almeida erop dat een steeds grotere groep beleggers gelooft dat de markt efficiënt is. Dat alles wel is ingeprijsd. Almeida moet lachen. “Nee, dat denk ik zelfs dus helemaal niet. Tenminste, voor de lange termijn. Wie voor de korte termijn gaat, kan niet profiteren van marktinefficiënties, want die zijn er niet."

Het is dus de kunst om de toekomstige waarde van bedrijven in te schatten. Dat komt neer op het waarderen van het eigen vermogen van een bedrijf en het berekenen van toekomstige cash flows. Almeida: “Wij proberen te begrijpen wat een bedrijf doet en hoe wat de winstkansen zijn voor de komende vijf jaar. Dat vraagt onderzoek. Neem de game-industrie, waar wij fan van zijn. Omdat games tegenwoordig direct kunnen worden gedwonload, vallen de tussenpersonen weg en kunnen de winstmarges omhoog. Ook de consolidatietrend helpt koersen hoger te zetten.”

Traditionele retail in de problemen

Probleem met de huidige tijd is wel de digitale ontwrichting die hele bedrijfssectoren op hun kop zet. Hoe kun je nu bepalen wie de winnaars zijn van overmorgen? “Het is inderdaad moeilijk om de technologie van de toekomst te bedenken,” zegt Almeida. “Maar het is wel mogelijk om de traditionele bedrijven, die in de problemen gaan komen, te detecteren. De Amerikaanse retailmarkt komt verder in de problemen. Dat is een ding dat zeker is. Behalve de winkels die producten verkopen, die online amper worden gekocht, zoals juwelen en klusmaterialen, gaan alle winkels omzet verliezen." Ofwel, door de zekere verliezers van de toekomst te vermijden, kom je als belegger een heel eind.

Door de blik op ver vooruit is Almeida niet al te verontrust over de activiteiten die het team Trump ontplooit. “Op de lange termijn heeft politieke buzz niet zo veel effect op bedrijven. Niet al te veel op letten.” Nou ja, behalve dan als de politiek impact heeft op de prijsontwikkeling, zoals met de Amerikaanse farma-industrie het geval is. Sinds de steeds luidere politieke roep om lagere medicijnprijzen staat de sector onder druk, nog eens versterkt door het groeiend aantal generieke medicijnen dat op de markt komt.

Minder rendement, meer correlatie

Almeida zet nu vooral in op bedrijven die opereren als toeleverancier van de grote jongens. “Dat soort bedrijven is minder zichtbaar, maar hebben veelal een betere cash flow, een betere leiding en zijn goedkoper gewaardeerd." Ook bedrijven die marktaandeel pakken van bestaande traditionele partijen, zoals Google en Facebook, staan op de radar van Almeida.

Maar, zo waarschuwt hij: "Verwacht niet de rendementen uit het verleden. Daarvoor staan de koersen nu te hoog." En nog een waarschuwing: de correlatie tussen aandelen en obligaties zal volgens Almeida toenemen. Dat maakt asset allocatie nog belangrijker dan aandelenselectie.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus