Nieuws

Winnaar van 2017: Pakistan

Pakistan is nu behoorlijk ondergewaardeerd, maar het zou wel eens de economische topper van 2017 kunnen worden.

Pakistan is nu behoorlijk ondergewaardeerd, maar het zou wel eens de economische topper van 2017 kunnen worden. 

Dat denkt economieprofessor Tyler Cowen altans. Hij bepaalt elk jaar wel land economisch het meest overgewaardeerd is en het meest ondergewaardeerd. 

Eerder waren Duitsland, Mexico en de Filippijnen echte winnaars. Het bepalen van een land dat van ondergewaardeerd in een echte winnaar kan veranderen, noemt hij knap lastig. 

Gezonde groei

De kans is namelijk groot dat een land zo zwaar ondergewaardeerd is om een reden. Veel schuld, een belabberde leiding, oorlogen. Ja, dan worden het ook geen economische winnaars. 

De reputatie van het land is behoorlijk slecht; terrorisme, onrust, straks ook een reisverbod van Trump? Cowen denkt dit jaar toch aan Pakistan omdat de aandelen flink aan het stijgen zijn (+46% in 2016) en een gezonde bbp-groei van 4 tot 5% op jaarbasis. 

Ook zijn er steeds minder Pakistanen arm en kunnen zij zich, net als de Chinezen, steeds vaker westerse consumentengoederen veroorloven. Pakistan heeft niet teveel schuld, geen problemen met de munt en inflatie is ook geen probleem. Dit opkomende land zou dus wel eens voor verrassingen kunnen zorgen in 2017, aldus Cowen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus