Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Benchmark-agnostisch beleggen

Volgens J.P. Morgan AM kan 2017 de wedergeboorte inluiden van unconstrained bond-fondsen.

Volgens J.P. Morgan AM kan 2017 de wedergeboorte inluiden van unconstrained bond-fondsen. De vermogensbeheerder krijgt in die gedachte in een artikel op Bloomberg bijval van andere grote obligatiebeleggers.

In dit jaar waarin veel beleggers denken dat de stijgende rente zal afrekenen mer drie decennia van positieve obligatierendementen lijken deze fondsen die zonder restricties kunnen beleggen in geografie, kredietkwaliteit en duration over de beste papieren te beschikken.

Ook de gemiddeld goede rendementen (5,15%) voirg jaar van unconstrained obligatiefondsen ten opzichte van de Barclays Global Aggregate Bond Index (2,1%) sterken die gedachte.

“Obligatiebeleggers zijn voor rendement afhankelijk geworden van kapitaalappreciatie. Dat maakt de marge voor fouten klein, een belangrijk argument voor unconstrained,” zei Nicolas Deblauwe, country head Benelux en Genève bij J.P. Morgan AM, tijdens de eerste intervisie van IEXProfs over unconstrained bond funds.

Unconstrained obligatiefondsen gaan de wereldwijde obligatiemarkt te lijf met een koffer vol goede ideeën en negeren de geijkte benchmarks met hun hoge rentegevoeligheid. Dat moet ervoor zorgen dat onder alle marktomstandigheden een goed resultaat wordt neergezet. 

Doorbraak voor unconstrained

De geboorte van unconstrained funds vond ongeveer tien jaar geleden plaats. De doorbraak voor deze fondsen kwam in 2013, toen voor het eerct angst voor een renteverhoging door de Federal Reserve (Fed) de kop opstak. 

Over de pro’s en contra’s van het beleggen in unconstrained bond funds en het selecteren van de juiste fondsen is tijdens de eerste intervisie van IEXProfs uitgebreid gesproken. Niet alleen door Nicolas Deblauwe maar ook door obligatiestrateeg Nick Gartside van J.P. Morgan AM, Emiel Rouw van het family office Ritzer & Rouw en hoofd vermogensbeheer Rob van Wechem van de vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?