Nieuws

Matige resultaten tophedgefondsen

Amerikaanse hedgefondsen maken de balans op: in 2016 hebben ze nauwelijks beter gepresteerd dan het marktgemiddelde.

De belangrijkste Amerikaanse hedgefondsen hebben in 2016 nauwelijks beter gepresteerd dan het marktgemiddelde, aldus Bloomberg. Het gemiddelde rendement van de fondsen bedroeg 2,6%, na afdracht van kosten. Bloomberg baseert de informatie op een bericht van LCH Investments, een belangrijke belegger in hedgefondsen.

De onderlinge verschillen zijn opmerkelijk. Bridgewater, met een belegd vermogen van meer dan 117 miljard dollar het grootste hedgefonds ter wereld, verdiende het afgelopen jaar bijna vijf miljard dollar. Daar staat tegenover dat de hedgefondsen van George Soros en John Paulson gezamenlijk vier miljard dollar verloren.

Het fonds van Paulson, die massaal profiteerde van het shorten van hypotheekportefeuilles in aanloop naar de kredietcrisis, was de belangrijkste verliezer met een negatief rendement van drie  miljard dollar. Het best presterende fonds is Elliott Associates.

Matige resultaten

Het totaal belegde vermogen van dat hedgefonds bedraagt eind 2016 31,3 miljard dollar. Het rendement over het afgelopen jaar bedroeg 3,3 miljard dollar. De matige resultaten van de grote hedgefondsen komen op een moment dat de sector onder grote druk staat. Beleggers zeggen het vertrouwen in de sector op.

De hoge kosten van de fondsen worden in hun ogen niet voldoende gecompenseerd door beter resultaten. “Zelfs de managers met de beste rendementen in het verleden hebben geen sterk jaar achter de rug,” aldus Rick Sopher, chairman van LCH.

“Deze tegenvallende resultaten van ‘s werelds beste beleggers is tekenend voor de prestatie van de hele sector in 2016.” De twintig grootste hedgefondsen hebben sinds ze werden opgericht gezamenlijk 449 miljard verdiend. Dat is de helft van het hele bedrag dat alle hedgefondsen gezamenlijk historisch gezien aan rendement hebben gerealiseerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen