Nieuws

Drie tinten groene ETF's

Het ene duurzame indexproduct is het andere niet. Ze groeien wel hard en zijn iets wat duurder door de screening.

Hoe ESG zijn duurzame indexproducten? De verschillen zijn groot. Het ene groen is het andere niet, zo blijkt. Zo belegt Actiam liever in een algemene aandelenindex, waarop ze zelf een ESG-beleid loslaten. Bij Think ETF's zijn alle ETF's gescreend op duurzaamheid, maar bij hun duurzame ETF is de screening wel at strenger. UBS AM heeft een van de grootste assortimenten duurzame ETF's waarbij slechts 25% van de gescreende bedrijven de duurzame eindstreep haalt.

Martijn Rozemuller van Think ETF's: “We sluiten geen complete sectoren uit”

“We zijn in 2013 gestart met Think Sustainable World ETF om invulling te geven aan de stijgende vraag naar duurzaamheid. Al onze ETF’s worden licht gescreend op duurzaamheid. Zware overtreders worden eruit gehaald. Bij Think Sustainable World ETF is de screening veel strenger. Zo een 30% van de aandelen, die wel in de Think Global Equity ETF zitten, is uit onze duurzame ETF gevallen.”

Martijn Rozemuller van Think ETF's

“De screening wordt uitgevoerd door het gerenommeerde duurzame researchbureau Vigeo Eiris. Deze gebruikt als basis de tien principes van de UN Global Compact aangevuld met specifieke uitsluitingen. Er worden geen complete sectoren in de ban gedaan, maar in sommige sectoren ligt het aantal uitsluitingen wel veel hoger dan in andere. Zo zal je in onze ETF geen bontbedrijven vinden.”

"Kosten? Die zijn iets hoger dan onze andere ETF’s. Dat is nodig om de screening te betalen en ook omdat de ETF minder groot is dan de andere. Met een jaarlijkse fee van 0,3% is deze ETF wel een van de goedkoopste duurzame ETF's. Mocht het belegde vermogen van het fonds ook de komende jaren verder groeien, dan zullen we de extra inkomsten niet gebruiken om de TER te verlagen, maar om meer aandacht te geven aan engagement. Daar is nu nog geen sprake van.”

“Zoals met al onze ETF’s worden de onderliggende posities niet uitgeleend. Wij vinden dat het tegenpartijrisico onvoldoende wordt gecompenseerd. Ook willen wij dat onze klanten de ingehouden dividendbelasting terug kunnen vragen. We houden van eenvoud.”

Marcel Danen van UBS AM: “Wij hebben negen duurzame ETF's”

“In 2011 lanceerden we ons eerste duurzame ETF, die duurzame aandelen wereldwijd volgt. In de jaren erna hebben we het platform steeds verder uitgebouwd. In 2015 brachten we de eerste duurzame obligatie-ETF uit, met duurzame Amerikaanse bedrijfsobligaties als onderliggende waarden. Vorige week werd het Europese broertje gelanceerd. Inmiddels bestaat ons duurzame ETF-assortiment uit negen fondsen.”

"Onze duurzame aandelen-ETF’s volgen de MSCI Social Responsible Indices, die wij samen met MSCI hebben opgesteld. De criteria om in deze indices een plaatsje te krijgen zijn streng. Het begint met de uitsluiting van bedrijven die betrokken zijn bij alcohol, tabak, gokken, kernenergie, porno, genetische gemodificeerde organismen en controversiële wapens. Vervolgens moeten de overgebleven bedrijven hoog scoren op ESG-gebied. Alleen die bedrijven met een bovengemiddeld hoge score gaan door naar de laatste ronde.

Geen verschil in rendement

Marcel Danen van UBS AM

In de laatste screening wordt gekeken naar controversionele activiteiten, zoals het schrijven van sjoemelsoftware. Uiteindelijk valt zo'n 75% van de bedrijven, die de gewone MSCI-indices uitmaken, af. Wel zijn alle sectoren vertegenwoordigd. Daarnaast praten we in het kader van engagement met bedrijven. Dat gaat uit van UBS asset management. De ETF-afdeling lift mee.”

“Ja, we doen aan securities lending. Dat geldt alleen voor onze aandelen-ETF’s. Aan de fixed income-kant lenen we niets uit. En ja, de duurzame ETF’s zijn iets duurder dan gewone ETF’s. Dat is niet vreemd, want we betalen voor de screening. Voor het uiteindelijke rendement maakt het weinig uit. Onlangs bleek uit een door ons uitgevoerd onderzoek dat duurzaam beleggen geen negatief effect heeft op het rendement en het risico ten opzichte van niet op duurzaamheidscriteria gescreende portefeuilles. Verschil is natuurlijk dat een duurzame belegging wel bijdraagt aan een betere wereld."

“Duurzaam beleggen is een enorme groeimarkt. Dat zien wij terug. Onze negen ETF’s hebben nu 1,2 miljard euro aan belegd vermogen. In september gingen we net door de een miljard dollar grens. Vergeleken met een jaar geleden is het belegde vermogen in onze duurzame ETF’s verdubbeld. Het gaat hard.”

Bart Mantje van Actiam:  “Wij maken geen onderscheid tussen duurzame en niet-duurzame producten”

“Onze passieve producten zijn geen ETF’s maar indexfondsen, doordat zij maar eens per dag verhandelbaar zijn op basis van de werkelijke waarde. Dat is wel eens zuur, want om die reden doen wij niet altijd mee aan prijsuitreikingen van meest duurzame ETF’s. Actiam heeft in totaal negen indexfondsen: vijf voor de institutionele markt en vier voor de retailmarkt.”

Bart Mantje van Actiam

“Actiam houdt in zijn beleggingsbeleid rekening met internationale verdragen, zoals UN Global Impact. Controversiële bedrijven vallen buiten de boot. In de volwassen markten gaat het om 2,5% aandelen dat wordt uitgesloten. Voor de opkomende markten is het meer, 6%."

"Meer dan in uitsluiten geloven wij in engagement, om door het aangaan van gesprekken bedrijven te bewegen beter te ondernemen om zo ook betere prestaties te boeken. Met het uitsluiten van bedrijven verlies je invloed en is het de vraag of dit helpt de gewenste verandering te veroorzaken. Bedrijven die worden uitgesloten missen de druk van de kritsiche aandeelhouder om hun leven te beteren.”

Zelf in controle

“Wij kennen geen onderscheid tussen duurzame en niet-duurzame producten. In het hele beleggingsproces van Actiam speelt duurzaamheid, naast rendement en risico, een even grote rol We hebben maar een productiestraat en dat is een verantwoorde straat. Zo kunnen we dezelfde prijzen vragen als standaardproducten."

"Omdat wij grotendeels de standaardindices van MSCI volgen, krijgen onze klanten de rendementen van de markt. Daarnaast kunnen we elke dag besluiten nemen over aanpassingen in de beleggingen. We zijn daarvoor niet afhankelijk van een indexprovider. Het volgen van een duurzame index, die door een indexprovider is samengesteld, is niet onze eerste keus. We blijven liever zelf aan het stuur.”

 

Duurzaam beleggen anno 2017

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen