Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Europa wacht mogelijk taper tantrum

Het grote gat tussen de Duitse en Amerikaanse rente leidt mogelijk tot een taper tantum in Europa, zegt Rose Ouahba van Carmignac.

Het grote gat tussen de Duitse en Amerikaanse rente leidt mogelijk tot een taper tantum in Europa, zegt obligatiestrateeg Rose Ouahba van het Franse fondshuis Carmignac.

Geloof de Europese Centrale Bank (ECB) niet op haar blauwe ogen, waarschuwt Ouahba: de Europese inflatie staat aan de vooravond van een opleving. Dit jaar is alles rustig op het monetaire front, maar de centrale bank kan niet anders dan in 2019 een start maken met een verkrapping van het monetaire beleid.

Lees ook: Schroders denkt dat de Europese inflatie laag blijft

Ze doet de boodschap van de ECB dat de inflatie de komende jaren laag zal blijven af als ‘conservatief’. Het zijn niet alleen opgeleefde energieprijzen die de inflatie aanwakkeren in de eurozone; ook de kosten van verzekeringen en huren zitten aantoonbaar in de lift in enkele landen.

Behoudende inflatie-inschatting

“De ECB gaat uit van 1,2% inflatie voor de komende twee jaar. Dat is een behoudende inschatting, en dekt risico’s niet erg. Het grote verschil tussen Duitse en Amerikaanse rente is onhoudbaar: in Europa gaat de rente stijgen. In het eerste of tweede kwartaal van dit jaar komt er mogelijk een moment dat de markt die visie zal uitdagen. Dat kan leiden tot een taper tantrum-episode in Europa.”

Marcel Tak: Goed moment voor inflatie-obligaties 

Even het geheugen opfrissen. In 2013 leidde taper tantrum in de Verenigde Staten tot een scherpe koersdaling van obligaties, toen de Federal Reserve (Fed) in de zomer van 2013 voor het eerste hintte op een renteverhoging. Ook opkomende markten kregen een flinke tik. Tussen woord en daad zat overigens tweeëneenhalf jaar: eind 2015 verhoogde de Fed pas voor het eerst de rente, en een jaar later weer.

Als het herstel doorzet in Europa, de euro aansterkt en de rente stijgt dan kan hetzelfde gebeuren in Europa, stelt Ouahba, die met miljardair Edouard Carmignac het Carmignac Patrimoine-fonds beheert. Het effect op de obligatiemarkt doet zich bovendien mogelijk sterker gelden dan in de Verenigde Staten als ook de inflatie aandikt.

Taper tantrum

Een eventuele taper tantrum is pijnlijk voor beleggers in Europees schatkistpapier. Zij hebben gezien de lage coupon nauwelijks stootkussens. Bovendien is de kredietmarkt kwetsbaar voor renteveranderingen omdat obligaties van een minder kwaliteit worden met veelal langere looptijden zijn gekocht door beleggers op zoek naar een fatsoenlijk rendement.

“Ik blijf daarom liever belegd in opkomende marktobligaties of bankleningen, die mij als belegger beschermen met hun relatief hoge rente,” zegt Ouahba. Zij verwacht dat Draghi tot na de Franse presidentiele verkiezingen zal wachten met eventuele mededelingen over taperen omdat hij ‘het feestje niet wil bederven’. De uitslag daarvan is op zeven mei bekend.

Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus