Nieuws

Harvard houdt van hedgefondsen

Niet alle institutionele beleggers brengen hun belangen in hedgefondsen terug. Het fonds van Harvard doet het anders.

Niet alle institutionele beleggers brengen hun belangen in hedgefonds terug. Het fonds van Harvard wil juist miljarden dollars in deze verguisde beleggingscategorie investeren.

De hedgefondssector staat al een paar jaar onder druk. In de crisis wisten de hedgefondsen lang niet altijd de verliezen te beperken, terwijl ze in goede tijden ook het nodige rendement lieten liggen. Of juist helemaal scheef zaten.

Lees ook: Hedgefonds Carl Icahn 20% armer

En dat terwijl de fees die ze vragen (vaak 1,5 tot 2% beheerfee en 15 tot 20% meedelen in de winst) hetzelfde bleven. 

Harvard doet het anders

Volgens cijfers van de Harvard Management Company, die 35,7 miljard onder beheer heeft, is 14% van Harvard’s portefeuille gealloceerd naar hedgefondsstrategieën in 2016. 

Maar ze doen dat niet door net als endowmentfondsen van andere universiteiten de beste hedgefondsmanagers van het land te zoeken, ze doen het intern.  

En volgens Bloomberg is de reden daarvoor eenvoudig: fees. Het fonds heeft ongeveer vijf miljard dollar belegd in hedgefondsen. 2% fee voor een hedgefonds betekent dat zij alleen al 100 miljoen dollar aan fees kwijt zijn per jaar voor dit deel van de portefeuille. En dan is de winstdeling nog niet meegerekend.

Rendement blijft achter

Maar dat ze het zelf doen, betekent niet dat ze het beter doen. In de afgelopen tien jaar deed de hedgefondsportefeuille van Harvard het 2,4% slechter dan die van aartsrivaal Yale. 

Dus gaat het Harvardfonds onder hun nieuwe baas Nirmal P. Narvekar, die van het fonds van Colombia University komt, weer terug naar het oude model en gaan ze weer investeren in hedgefondsen via externe hedgefondsmanagers. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus