Nieuws

Trump blaast Mexico weg

De Verenigde Staten zijn zo machtig dat het Mexico ook zonder handelsoorlog kan dwingen tot concessies.

In Trumpiaanse taal zou je kunnen zeggen dat de Verenigde Staten Mexico bij de ballen hebben als het Nafta-handelsakkoord wordt heronderhandeld. Dat is de boodschap van ING-econoom Raoul Leering op het platform voor economendiscussies van MeJudice. 

De reden is dat Mexico veel afhankelijker is van de VS dan omgekeerd. Zo draagt de Amerikaanse export naar Mexico slechts 0,6% bij aan het Amerikaanse bbp. Voor de Mexicanen is dat 13%.

Dreigen volstaat

Het verschil is zo enorm groot dat Trump waarschijnlijk alleen maar hoeft te dreigen met invoertarieven en Mexico gaat al door de knieën. Een echte handelsoorlog is daarom vanuit het oogpunt van de VS helemaal niet nodig, zegt Leering.

Het is volgens hem overigens een misverstand dat alle landen binnen Nafta hebben verdiend aan dit verdrag. Onderzoek van Caliendo en Parro (2014) wijst uit dat de welvaart in Mexico er, zoals te verwachten, duidelijk op is vooruit gegaan.

In de VS is er ook nog een kleine winst geweest. Maar het arme Canada heeft een klein deel van zijn welvaart verloren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus