Nieuws

Ultrasterke dollar, zwak pond

John R. Taylor werd beroemd met het hedgefonds FX Concepts. Hij is terug en gokt op een ultrasterke dollar en een zwak pond.

De wereldberoemde valutaspeculant John R. Taylor is terug van weggeweest. Zijn gok voor 2017 is een ijzersterke dollar en een zwak pond. Hij ziet een verder verval van 1,24 naar 1,15 tegenover de dollar.

Een paar klanten heeft hij al, maar zijn loon van twaalf miljoen uit de gloriedagen van FX Concepts LLC zijn nog ver weg.

Grootste valutahedgefonds

Taylor richtte FX Concepts in 1981 op en behaalde in de decennia daarna succes op succes, maar in 2008 toen de kredietcrisis uitbrak ging het mis. Vooral een weddenschap tegen de euro in 2010 brak hem op.

Zo kon het gebeuren dat FX Concepts, dat in 2007 nog het grootste valutahedgefonds ter wereld was met een beheerd vermogen van 14 miljard dollar, in 2013 de handdoek moest werpen.

Weddenschap tegen euro

Taylor zegt in een interview met Bloomberg dat de ondergang van FX Concepts niet als verrassing kwam. Hij denkt in cycli van 35 jaar, met ups en downs, en de 73-jarige denkt nu met zijn adviesbureau Taylor Global Vision aan een nieuwe cyclus te kunnen beginnen.

Een abonnement van een jaar op zijn adviezen kost een belegger 25.000 dollar. Prasann Patel van de Core Investments Group uit Nieuw-Zeeland is een van zijn klanten.

En volgens Patel was één advies met betrekking tot de Nieuw-Zeelandse dollar genoeg om de abonnementskosten terug te verdienen.

Comomeer

Helemaal af van de erfenis van FX Concepts is Taylor overigens nog niet. In 2018 hoopt hij al zijn schulden te hebben afbetaald.

"Het is niet dat ik nu omkom van de honger, maar ik kan me ook geen vakanties veroorloven in de Villa d'Este," waarbij Taylor referrert aan een van de meest luxueuse hotels aan het Italiaanse Lago di Como.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen