Nieuws

Nieuw! De defender van Vontobel

In Zwitserland kennen ze de defender van Vontobel al langer. Sinds kort kan ook de rest van Europa een gokje wagen.

Structured products heb je in Europa in alle vormen en maten. Een van de banken die ook een plekje op deze markt probeert te veroveren is het Zwitserse Vontobel.

Met de zogenoemde defender biedt Vontobel een product aan dat het midden houdt tussen een garantieproduct en een obligatie. De te behalen winst is beperkt, maar hetzelfde geldt voor de risico’s.

Discount

Het grote voordeel voor beleggers is dat ze één of meerdere aandelen tegen een korting krijgen ten opzichte van de beurskoers. Over het algemeen ligt die tussen de 60 en 70% van de beurswaarde op het moment dat de defender wordt uitgegeven.

Stijgt het aandeel (of het mandje aandelen) dan heeft de bezitter van de defender hier weinig aan. Die winst is voor Vontobel. Maar hij krijgt wel een vast dividend op de certificaten. Hoe hoog die is, hangt af van de onderliggende waarde.

Couponrente

Om in Zwitserland te blijven: een defender die als onderliggende waarde bijvoorbeeld relatief stabiele aandelen heeft als Roche, Nestlé of Novartis levert een lagere couponrente op dan riskantere aandelen zoals ABB en Lafarge Holcim.

De looptijd van de Vontobel-producten is doorgaans 3 jaar. Aan het einde van de rit krijgen beleggers in principe hun hele inleg terug, tenzij een of meerdere van de aandelen tegen die tijd met meer dan de korting (30tot 40%) is gedaald. In dat geval krijgt hij of zij plots een stuk minder terug.

In het ergste geval gaat de hele inleg verloren, namelijk als de koers van de onderliggende waarden naar nul gaat, oftewel een faillissement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?