Nieuws

Outlook: Amerikaanse rente richting 3%

Beleggingsstrateeg Bob Doll sluit zich aan bij lange rij beursgoeroes die pessimistisch zijn over obligaties.

De rente op Amerikaanse obligaties zal in 2017 voor het derde jaar op rij stijgen. Voor Bob Doll, de beleggingsstrateeg van Nuveen Asset Management is dat een nieuw teken dat de bullmarkt voor obligaties definitief ten einde is. Hij verwacht dat de rente op een Amerikaanse tienjarige treasury eind dit jaar rond de 3% zal staan.

Doll zegt dit in een interview met ETF.com. Hij sluit zich hiermee aan bij een groep prominente obligatiebeleggers zoals Bill Gross en Jeffrey Gundlach.

De stijgende rente hoeft voor beleggers overigens niet slecht te zijn. Ze moeten gewoon een groter deel van hun portefeuille inruimen voor aandelen.

Small is beautiful 

Over Amerikaanse aandelen is Doll gematigd optimistisch. Hij ziet in de VS vooral kansen bij small caps, cyclische aandelen en waardeaandelen. Deze zullen het in 2017 beter doen dan defensieve aandelen, large caps en groeiaandelen. Qua sectoren zet hij op financiële waarden, gezondheidszorg en technologie.

Hij verwacht dat de aandelenmarkt ergens halverwege dit jaar zijn top zal bereiken, en daarna terrein moet prijsgeven. Beleggers laten zich volgens hem teveel meeslepen door alle beloften van Donald Trump. Het zal immers een tijdje duren voordat zijn belangrijkste pro-groei maatregelen zullen worden ingevoerd, en nog langer voor ze gaan werken.

Doll denkt daarbij vooral aan belastingverlagingen. Van de andere kant zorgt het vooruitzicht op meer groei, wel nu al voor een hoger consumentenvertrouwen. En dat is in ieder geval nu nog positief voor de beurs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus