Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Duurzaamheidskroon voor Henderson

Henderson komt als beste aanbieder uit de bus in de duurzaamheidsindex van Morningstar.

Fondsmanagers geven steeds vaker aan dat milieuvriendelijkheid, sociale waarden en corporate governance een rol spelen bij hun investeringsbeslissingen. Maar hoe duurzaam zijn de fondsen daadwerkelijk?

Morningstar ging bij de aanbieders van Europese fondsen op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het Henderson Pan European Equities fonds het meest duurzame fonds is. 

RDS aan de schandpaal

Henderson krijgt sowieso de duurzaamheidsprijs, zegt Morningstar omdat er niet wordt belegd in omstreden bedrijven als Royal Dutch Shell, Bayer, Sanofi en de tabaksproducenten.

Morningstar beseert zich bij zijn Sustainability Rating op gegevens van Sustainalytics. En voor Sustainalytics is RDS een absolute no go vanwege de milieuvervuiling die het bedrijf de afgelopen vijf jaar heeft aangericht. Hetzelfde geldt voor Novartis en in mindere mate Lloyds en Intesa.

Sigaretten en olie

Beleggingen in deze bedrijven kunnen de rating van een fonds zwaar onderuit halen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de fondsen Fidelity European Growth en Invesco Pan European Equity.

Op zich twee fondsen die zich op veel punten aan de duurzaamheidscriteria houden, maar Fidelity zit wel overwogen in de oliesector en Invesco heeft aandelen RDS. Daardoor kelderen ze in de index.

Het fonds met de slechtste rating is BGF European Focus dat grote belangen heeft in zowel RDS, Novartis, Lloyds als de sigarettenproducenten British American Tobacco en Imperial Brands.

 

Duurzaam beleggen anno 2017

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?