Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Nieuws

ECB verhoogt rente pas in 2020

Goed nieuws voor de aandelenkoersen: de ECB verhoogt rente pas eind 2019 en waarschijnlijker niet eerder dan in 2020.

Goed nieuws voor de aandelenkoersen: de ECB verhoogt rente pas eind 2019 en waarschijnlijker niet eerder dan in 2020. De inflatie in de eurozone lag eind 2016 behoorlijk hoog vergeleken met het voorjaar van dat jaar. Daalden de prijzen toen met 0,2% in december stegen ze met 1,1%. In Duitsland bedroeg de geldontwaarding zelfs 1,7%, het hoogste niveau in ruim drie jaar tijd.

De komende maanden stijgt de inflatie verder, zo is de verwachting van onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) en komt daarmee eindelijk uit in de buurt van waar de centrale bank die wil zien. Tijd om rekening te houden met afbouw van het beleid van quantitative easing (QE) – dé drijfveer achter recordhoge aandelenkoersen – en de eerste renteverhoging in jaren?

De ECB negeert de stijgende inflatie en zal dat de komende tijd ook blijven doen. De bank focust zich namelijk op het inflatiecijfer zonder energieprijzen (+2,6% in december) en voedselprijzen (+1,2%), de zogeheten kerninflatie. Volgens die maatstaf stegen de prijzen in de eurozone met slechts 0,9%, voor de ECB juist een reden sterk erop te hinten dat het monetaire beleid in het euroland in elk geval nog jaren zeer ruim zal blijven.

Afbouwen QE-beleid

De bank zegt haar QE-beleid pas af te gaan bouwen wanneer ze er zeker van is dat de inflatie in de eurozone 1,5 tot 2 jaar vooruitkijkend naar 2% zal stijgen, die stijging niet te wijten is aan tijdelijke factoren, de inflatie op dat niveau zal blijven ook zonder het ruime monetaire beleid van de ECB én dat de prijsstijgingen door de hele muntunie zichtbaar zijn.

De kans dat aan die vier voorwaarden binnen afzienbare tijd voldaan wordt, is nihil. Bovendien zal de bank dan eerst ‘een diepgaande en nauwkeurige analyse’ uitvoeren over wanneer te starten met het afbouwen van het QE-beleid, zei ECB-President Mario Draghi.

Vrij vertaald: de bank gaat er heel lang over praten óf ze met die afbouw moet beginnen en hoe dat te doen en wannéér de ECB ermee start zal de afbouw zelf vervolgens heel langzaam verlopen. Als in de tussentijd economische vooruitzichten verslechteren, dan staat ‘de bank klaar het QE op te voeren en/of te verlengen’, aldus Draghi.

Risico's omlaag gericht

Aangezien volgens hem ‘de risico’s voor de economische groei omlaag zijn gericht’, is het waarschijnlijker dat de ECB zal besluiten het monetaire beleid langer ruim te houden dan dat ze de monetaire teugels zal aanhalen. Grote kans dat de bank na de zomer aankondigt het QE-beleid te verlengen tot en met het eind van 2018.

En de rente? Draghi zei dat de rente ‘naar verwachting op het huidige of lagere niveau te vinden zal zijn gedurende een lange periode en zeker lang nadat het QE-beleid is afgebouwd’. Met andere woorden: de eerste renteverhoging is pas een geruime tijd ná de ontmanteling van het QE-beleid te verwachten, dus als alles mee zit tegen het einde van 2019 en waarschijnlijker pas in 2020.

Bovendien geldt dat wanneer de bank ermee begint, het tempo waarmee de rente omhoog zal gaan, zeer langzaam zal zijn. Dat is goed nieuws voor de vooruitzichten voor onder meer de aandelenkoersen.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen