Nieuws

Koop Scandinavische valuta

Scandinavische valuta zullen profiteren van de schommelingen op de valutamarkt. Het beeld voor de Zwitserse frank is minder florissant.

Op welke munten moeten we zetten dit jaar. De Amerikaanse dollar misschien, de euro of toch het pond? Volgens Ugo Lancioni, hoofd valutastrategie bij Neuberger Berman, geen van drieën.

Voor hem zijn 2017 de Scandinavische valuta het meest veelbelovend. Met name de Zweedse kroon is op basis van de fundamentals ondergewaardeerd. Volgens Lancioni 15 tot 20%. 

Het omgekeerde geldt voor de Japanse yen, de Zwitserse frank en de grondstofvaluta’s uit Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Die allemaal aan de dure kant zijn, vooral de Zwitserse frank.

Volatiliteit

Dat wil niet zeggen dat er geen bewegingen te verwachten zijn in de euro-dollarkoers en de wisselkoers tussen euro, pond en dollar.

Net als vorig jaar, toen er behoorlijk veel pieken en dalen waren als gevolg van politieke gebeurtenissen, zal de volatiliteit ook nu weer regelmatig de kop opsteken.

Om te beginnen in maart met de start van de Brexit-onderhandelingen en de verkiezingen in Nederland. Daarna volgen verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en misschien Italië. Allemaal momenten waarop valuta reageren kunnen.

Brexit

Maar Lancioni verwacht dat de meeste van deze bewegingen tijdelijk zullen zijn, net als vorig jaar. Op de langere termijn kijken de financiële markten uiteindelijk toch meer naar de economische fundamentals,v en die zijn tussen de VS en Europa helemaal niet zo verschillend.

Vorig jaar was er van alle politieke crises slechts één die een blijvend effect had en dat was het besluit van Groot-Brittannië om de EU te verlaten. Het pond staat nu flink lager dan begin 2016.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus