Nieuws

Nieuwe indicatoren voor diversificatie

Onderzoeker Ghassan Chammas heeft twee nieuwe indicatoren ontwikkeld om diversificatie in aandelenportefeuille te bewaken.

Portefeuillebeheerders en beleggers gebruiken diverse financiële en niet-financiële indicatoren om aandelenportefeuilles te beschrijven en te vergelijken.

Een nieuwe reeks indicatoren, ontwikkeld door Ghassan Chammas van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), biedt nu extra inzicht in de mate van concentratie en specialisatie in aandelenportefeuilles.

In tegenstelling tot andere indicatoren kennen die van Chammas geen schattingsfouten. Ze helpen beleggers bij het bewaken en beheren van de diversificatie binnen een aandelenportefeuille.

Dezelfde standaardafwijking

"Als u aandelenportfolio’s vergelijkt op de gebruikelijke indicatoren, zoals historische rendementen, volatiliteit en de koers/winst-verhouding, laten ze vaak vergelijkbare verwachte rendementen zien," zegt onderzoeker Ghassan Chammas.

Deze voorspellingen hebben soms zelfs dezelfde standaardafwijking. Wat deze cijfers echter niet onthullen, is de mate waarin beleggingen op een relatief klein aantal fondsen, een specifieke sector of een specifiek land gericht zijn.

Om deze concentratie en specialisatie te kwantificeren, besloot Chammas twee indices te gebruiken die normaal gesproken in een andere context worden toegepast:

  • De Herfindahl-index, die normaal de omvang van een bedrijf ten opzichte van de sector beschrijft.
  • De Gini-coëfficiënt, die vaak wordt gebruikt voor het meten van de inkomensongelijkheid in een land.

Helpen bij allocatiebeslissingen

"Voor aandelenportefeuilles kunnen deze indices worden gebruikt om beleggers te helpen bij hun allocatiebeslissingen: welke aandelen ze moeten kopen en verkopen, en hoeveel ze in elk fonds moeten beleggen. Beleggingen worden in de praktijk voortdurend aangepast," zegt Chammas.

"Afhankelijk van de gekozen strategie kan een portefeuille in de loop der tijd onbewust steeds geconcentreerder of gespecialiseerder worden. Beleggers die bijvoorbeeld steevast besluiten in hoogrentende, en op dat moment populaire fondsen te beleggen, zullen merken dat hun portefeuille zich steeds verder concentreert op slechts een paar aandelen."

Chammas stelt dat specialisatie berekend kan worden voor elk kenmerk van een bepaald aandeel. Hoe meer kenmerken er beoordeeld worden, hoe duidelijker het beeld wordt.

Niet altijd een probleem

"De indicatoren kunnen bijvoorbeeld aantonen dat beleggingen in drie van de vijftien fondsen uit een portefeuille geconcentreerd zijn en dat die portefeuille gespecialiseerd is in farmaceutische bedrijven in Japan en mijnbouwbedrijven in Maleisië."

De onderzoeker benadrukt dat deze concentratie en specialisatie niet noodzakelijkerwijs een probleem vormen. "Beleggers moeten zich er echter wel van bewust zijn en zich er niet door laten verrassen."

Chammas verdedigt op 26 januari zijn proefschrift. 

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?