Nieuws

Kanteljaar voor Latijns-Amerika

De economie van Latijns-Amerika draait dit jaar van krimp naar groei. Daarmee is de terugloop die in 2013 is begonnen voorbij.

De economie van Latijns-Amerika draait dit jaar van krimp naar groei. Daarmee is de terugloop die in 2013 is begonnen voorbij. Het macro-economische onderzoeksbureau BBVA Research rekent op 1,5% groei dit jaar, waar in 2016 sprake was van 1,3% krimp, blijkt uit de meest recente outlook voor de regio. Het gaat om een geleidelijk herstel, en de regio blijft ver onder het potentiele herstel van 3%.

Financiële markten in Latijns-Amerika lieten vorig jaar al voorzichtig herstel zien, maar de Amerikaanse verkiezingen in november gooiden roet in het eten. Zolang onduidelijk is wat Trump voor ogen heeft met de regio, kan de groei niet de volledige wasdom komen, stelt BBVA. Veel vertrouwensindicatoren hebben een stapje teruggedaan.

Het onderzoeksbureau verwacht dat de economieën van de meeste Latijns-Amerikaanse landen dit jaar harder zullen groeien dan in 2016. Alleen Mexico slaagt daar niet in; de impact van Trump is al voelbaar in het buurland van de Verenigde Staten. Columbia, Chil, Colombia en Peru groeien daarentegen waarschijnlijk harder dan gemiddeld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus