Nieuws

'Arme' fondsmanager belegt beter

Fondsmanagers die het vroeger niet breed hebben gehad, zijn betere beleggers dan rijkeluiskindjes.

Fondsmanagers die het vroeger niet breed hebben gehad beleggen ‘significant beter’ dan rijkeluiskindjes. Fondsmanagers uit de allerbeste milieus bleven op jaarbasis ruim 1% achter in het voor risico gecorrigeerd rendement in vergelijking met beheerders afkomstig uit mindere milieus. Dat blijkt uit onderzoek van Oleg Chuprinin en Denis Sosyura, gepubliceerd door het Amerikaanse nationaal bureau voor economisch onderzoek.

Een mogelijke verklaring is dat de drempel voor ‘arme fondsmanagers’ hoger is geweest om voor de functie in aanmerking te komen. Daardoor slagen alleen de meest begaafden erin om fondsbeheerder te worden.

Eerdere studies naar de omstandigheden waarin fondsbeheerders zijn grootgebracht en hun prestaties spitsten zich toe op verschillen in educatie. Kinderen uit rijkere families studeren vaker aan elite-universiteiten en hebben vaak al vroeg toegang tot een netwerk van invloedrijke mensen, waarvan hun carrière profiteert. Dat leidde in de regel tot de conclusie dat hoe beter de opleiding is hoe beter het rendement.

Welvaartsniveau 

Chuprinin en Sosyura gebruikten gegevens van bevolkingsonderzoeken om het inkomen en welvaartsniveau van de ouders van honderden Amerikaanse aandelenmanagers vast te stellen. Vervolgens werden de prestaties van de fondsen die zij actief beheerden in de periode 1975 – 2012 bekeken.

De wetenschappers ontdekten ook dat er significante verschillen zijn in beleggingsstijl en promotiepatronen tussen fondsmanagers uit rijke en arme milieus. ‘Rijkeluiskindjes’ stegen vaker in de hiërarchie om redenen die niets met hun prestaties hadden te maken. ‘Arme fondsmanagers’ kregen daarentegen alleen een hogere functie als hun prestaties daar aanleiding toe gaven.

Fondsmanagers uit minder welgestelde milieus die het ver schopten, zijn vaak actievere beleggers en durven de benchmark te verlaten, terwijl fondsmanagers uit welgestelde milieus zich eerder als benchmarkhugger ontpoppen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus