Nieuws

Beurs nu even duur als in 1929

Ruim een eeuw beursgeschiedenis wijst uit dat Amerikaanse presidenten die met een hoge waarderingen beginnen het vaak zwaar krijgen.

De geschiedenis van de Verenigde Staten leert dat Republikeinse presidenten vaak minder goed voor de markt zijn dan democraten. Ten tweede eindigen zij in tegenstelling tot democraten hun termijn doorgaans met een lagere koers-winstverhouding dan waarmee ze begonnen. Voor Donald Trump een veeg teken.

De website pensionpartners.com heeft alle Amerikaanse presidenten sinds 1901 op een rij gezet. Het goede nieuws voor Trump is dat de meest succesvolle president allertijden wel een Republikein was.

Roaring twenties

John Calvin Coolidge bezorgde de S&P 500 tussen 1923 en 1929 een jaarlijkse winst van een ongelofelijke 29%. Het waren de roaring twenties, die eindigden met een koerswinstratio van 27,1.

Voor zijn opvolger J. Edgar Hoover – eveneens een republikein - bleek het een rampzalige erfenis. De beurskrach van 1929 leidde tot een wereldwijde crisis, en was een van de belangrijkste oorzaken voor de machtsgreep van Adolf Hitler in Duitsland.

George W.

De enige Republikeinse leider die met een nog hogere koerswinst-verhouding van start ging was George W. Bush die van Bill Clinton een k/w erfde van 37 in 2001. Het was het moment dat het romantische sprookje van de New Economy een horrorfilm bleek.

De internetluchtbel spatte met zoveel kracht uiteen dat Bush na acht regeringsjaren beleggers achterliet met een negatief rendement voor de S&P van gemiddeld 4% per jaar. Hij behoort daarmee tot een select groepje van slechts drie presidenten (Hoover, Nixon en Bush) die de beurs zagen dalen (allemaal Republikeinen).

Beleggerskoning Obama

Het waren gelijk deze drie presidenten die er hoofdzakelijk verantwoordelijk voor waren dat Republikeinen een gemiddeld rendement haalden van 'slechts' 6,9% op jaarbasis tegenover 12,4% voor de Democraten.

Barack Obama - de opvolger van George W. - was voor de beurs een van de meest succesvolle presidenten. Hij zag de S&P met gemiddeld 17% per jaar stijgen. Alleen Clinton en Coolidge waren beter voor beleggers.

Winstgroei

De koerswinstverhouding van de S&P liep tijdens de termijn van Obama op van 15,2 naar 27,1. Historisch gezien erg hoog, even hoog als dat waarmee de ongelukkige Hoover moest beginnen.

De hoop van beleggers is erop gericht dat Trump weet te slagen de winst van bedrijven zo aan te jagen dat zelfs met een daling van de koers-winstverhouding de rendementen toch positief zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie