Nieuws

30 goede jaren voor ETF Vanguard

De oudste obligatie-ETF van de wereld werd in december dertig jaar. Van slijtage is nog geen sprake.

De verkiezing van Donald Trump, een nogelijke serie renteverhogingen door de Fed, Italiaanse bankschulden. Het zijn risico's die veel beleggers de stuipen op het lijf jagen. Maar niet het Vanguard Total Bond Market Index Fund.

Het eerste indexobligatiefonds ter wereld vierde in december zijn dertigste verjaardag en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Rampen zijn er immers altijd geweest. Van de Amerikaanse bankencrisis eind jaren 80 tot de Azië-crisis, het barsten van de internetluchtbel en de kredietcrisis.

De meeste crises bleken voor de obligatiemarkt achteraf slchts een voetnoot, andere pakten iets minder goed uit, maar over de lange termijn is het rendement altijd goed geweest.

Zekerheid

Gemiddeld haalde het fonds 6,19% per jaar. Het slechtste jaar was 1994 met een min van 2,66%, het beste volgde gelijk het jaar daarop met 18,18%. Ideaal voor lange termijnbeleggers die zich niets liever wensen dan zekerheid.

De huidige fondsmanager Josh Barrickman - hij was elf toen het fonds werd opgericht - zei in december tegenover Bloomberg dat hij zich geen enkele zorgen maakt over de toekomst. "Zo lang de rente niet hele grote dramatische sprongen maken in een korte tijd, vindt de markt altijd weer zijn evenwicht."

Lage beheerkosten

Het succes van het Vanguard fonds is deels gestoeld op zijn in 1986 nog unieke indexstructuur. Alleen dat heeft het fonds door de jaren heen vele procenten extra rendement opgeleverd tegenover actief beheerde fondsen. 

Het fonds begon in 1986 met een kostenratio van 0,28%, en heeft die inmiddels verlaagd tot 0,06%. Actief beheerde fondsen zaten in de vorige eeuw ver boven de 1%. 

Spreiding

Een ander voordeel is de spreiding. In 1986 begon het fonds nog met een relatief klein aantal holdings van 80. Inmiddels is dat uitgegroeid tot 8435, variërend van Amerikaans schatkistpapier tot bedrijfsobligaties van Apple en Exxon.

De oudste obligatie in portefeuille heeft Vanguard al sinds 1987: een Federal National Mortgage Association Bond met een couponrente van 8%. Het fondsvermogen zwol in de tussentijd aan tot een massieve 174,8 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?