Nieuws

De 2,6% van Bill Gross

Bill Gross heeft in 2017 oog voor slechts een ding: de Amerikaanse tienjaarsrente. Komt die boven 2,6% dan gaat het mis.

Bill Gross, de obligatiekoning van (inmiddels) Janus Capital zegt zich bij zijn analyses vooral op fundamentele factoren zoals groei, inflatie en schuldenratio's te richten. Maar in 2017 ligt dat anders, schrijft hij in zijn laatste outlook.

Dit jaar telt voor Gross alleen technische analyse. Want als de Amerikaanse tienjaarsrente boven de 2,6% uitkomt, dan komt er een einde aan een trend van dertig jaar waarbij de rente steeds verder omlaag ging, van 10% naar 2,4% nu. Wordt die trend gebroken, dan moeten obligatiebeleggers rennen naar de uitgang.

Gross: "Als de rente boven de 2,6% uitkomt dan is de seculaire bearmarkt voor obligaties begonnen. Let daarom op dat niveau!"

Seculaire bearmarkt

Het kan volgens hem nog goed komen, maar het wordt wel kantje boord. Zijn fundamentele verwachting voor de Amerikaanse economie is dat deze eerst zal toenemen onder Donald Trump om vervolgens weer terug te vallen.

Maar voor de obligatiemarkt kan die terugval te laat komen. Vrijwel iedereen gaat er immers vanuit dat de rente gedurende de eerste fase van Trumps presidentschap gelijke trend zal houden met de groei.

Belangrijker dan Dow en olie

De gevolgen van een trendbreuk op de obligatiemarkt is volgens Gross veel belangrijker dan het eindeloze geklets over of de Dow de 20.000 puntengrens haalt of niet. En ook de gevolgen van een olieprijs boven de $60 staat volgens hem in geen verhouding tot die 2,6%-grens op de treasurymarkt.

Wat de situatie volgens Gross extra gevaarlijk maakt, is dat de obligatiemarkt grotendeels een kunstmatige is. De rente zou immers nooit zo laag zijn als de Japanse en Europese centrale banken niet elke maand voor miljarden aan obligaties zouden kopen.

Met het doorbreken van de 2,6%-grens zullen beleggers volgens Gross het vertrouwen in de centrale banken verliezen en massaal hun obligaties verkopen, met desastreuze gevolgen voor de wereldeconomie.

Maar Jeffrey Gundlach zegt 3%

Ook de bekende Amerikaanse obligatiebbelegger Jeffrey Gundlach heeft zich gemengd in de technische rentediscussie. Hij voorziet problemen voor de aandelenmarkten en het einde van de drie decennia lange bullmarkt voor obligaties als de Amerikaanse tienjaarsrente de 3% passeert.

Daarmee verschilt de Amerikaanse obligatiemanager dus 0,4% van mening met Bill Gross, die 2,6% noemt als het kantelpunt. De Amerikaanse rente neemt volgens Gundlach nog dit jaar de kaap van 3%.

Hij acht het niet onmogelijk dat nog tijdens de ambtstermijn van Trump de rente zal doorstijgen naar 6%. Gundlach rekent op twee en mogelijk drie rentverhogingen dit jaar. De eerste vindt plaats in juni.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus