Nieuws

Kredietcrisis 2.0 in Zuid-Europa?

Vermogensbeheerder AXA IM is positief over Amerikaanse bedrijfsobligaties in de VS. AXA blijft weg uit Zuid-Europa.

De rente op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie gaat dit jaar richting de 3%. Ook in Europa zal de rente oplopen, wat vooral voor Zuideuropese landen tot problemen kan leiden omdat daar de langzaam oplopende rente botst met een lage groei.

Dat zegt Chris Iggo, hoofd beleggingen van de Franse vermogensbeheerder AXA Investment Managers in een Outlook voor de kredietmarkt in 2017.

In 2017 draait volgens hem alles om Trumping the Markets. Donald Trump en zijn beleid gericht op meer groei zullen vrijwel zeker leiden tot meer inflatie. De Federal Reserve zal daarop reageren met tenminste twee renteverhogingen wat voor de koersen van staatsobligaties slecht nieuws betekent.

Iggo verwacht dat de tienjaarsrente aan het einde van het eerste kwartaal uitkomt op ongeveer 2,5% (nu 2,38%). Daarna kan de rente nog verder stijgen richting de 3% eind dit jaar.

Koop Amerikaanse junk 

Een stuk optimistischer is Iggo over bedrijfsobligaties. Zowel "junk" als "investment grade" kan volgens hem goed blijven liggen dankzij het relatief kleine aantal faillissementen.

In Europa is het beeld anders. Ook hier zal de groei een duwtje in de rug krijgen door de Verenigde Staten. Dat heeft gevolgen voor de inflatie die ook wordt opgedreven door hogere grondstoffenprijzen. Maar de groei zal oneerlijk verdeeld zijn.

Zorgenkind Zuid-Europa

De ECB loopt tegen een probleem aan waar de bank in het verleden al vaker mee te maken had. Duitsland en Nederland kunnen best een wat hogere ECB-rente verdragen, misschien hebben ze die zelfs nodig om oververhitting te voorkomen, maar voor de periferie is de ECB-rente nu al te hoog.

Een oplopende rente in de eurozone is negatief voor de Europese periferie vanwege de hoge schuldenratio en de aanhoudend lage groei. "En daar komt de Italiaanse bankencrisis nog bij". Iggo vreest het ergste.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus