Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Sector-ETF’s bezorgen SSGA topjaar

State Street Global Advisors wil na het afgelopen topjaar nog dominanter worden in Europa met sector-ETF’s.

State Street Global Advisors (SSGA) heeft met haar ETF’s een uitstekend jaar gedraaid in Europa. Na iShares heeft de aanbieder de hoogste instroom voor rekening genomen: 4,74 miljard euro. Dat is bijna het dubbele van het kapitaal dat de Amerikaanse ETF-aanbieder een jaar eerder wist aan te trekken. “We gaan proberen om dit jaar opnieuw nummer twee te worden,” aldus Philippe Roset, hoofd SPDR ETF’s voor Nederland.

Lees ook: Surfen op de toppen van marktcycli 

Als tweede finishen was overigens een close call. Eind november moest State Street ETF Securities nog voor zich dulden, volgens data van onderzoeksbureau ETFGI. De Trump-rally maakte het verschil. Waar ETF Securities sterk leunt op grondstoffen kon State Street dankzij de stevige instroom in zijn aandelen-ETF’s in december het verschil maken. ETF Securities werd door de zwakke prestaties van goud ook gepasseerd door Vanguard.

Europese ETF-aanbieders met de meeste instroom in 2016 in miljard US Dollars

We hadden de markt en het productpalet mee, erkent Philippe Roset. “In de eerste helft van 2016 was dankzij de acties van centrale banken de instroom sterk in obligatie-ETF’s die konden helpen bij de search for yield: emerging market debt, high yield, en ETF’s die bescherming beiden tegen inflatie en volatiliteit: TIPS en convertibles. In de tweede jaarhelft profiteerden onze aandelen-ETF’s van de draai naar meer risico. Onze sector-ETF’s hebben in Europa ruim een miljard euro aangetrokken in 2016.”

Sectorbeleggen

De derde vermogensbeheerder van de wereld wil dit jaar nog dominanter worden in Europa met sectorbeleggen. Daartoe is het Europese ETF-team het afgelopen jaar uitgebreid met 18 mensen. Het Nederlandse kantoor telt nu drie in plaats van een man. Ook zal er meer onderzoek verschijnen over sectorbeleggen, en sluit Roset nieuwe productlanceringen niet uit.

Het assortiment ETF’s van SSGA is ook flink uitgedijd, en neemt dit jaar waarschijnlijk de kaap van honderd.  In mei afgelopen jaar bracht SSGA nog wereldwijde sector-ETF’s naar Euronext Amsterdam. Circa dertig sector-ETF’s worden op de beurs verhandeld, en via het FundSettle-platform. Dit transactieplatform koppelt fondsmanagers aan externe distributeurs zoals assetmanagers en private banks, en is erg populair bij Nederlandse partijen. “Door het commitment aan de Nederlandse markt hebben vorig jaar ABN Amro, ING en Rabobank onze sector-ETF’s op hun goedgekeurde lijst geplaatst,” aldus Roset.

Als de inflows in de sector-ETF’s van SSGA, een ding duidelijk maken is dat 2016 het jaar is geweest van de financials. Of het nu ging om de MSCI Europa Financials, de S&P US Financials of de MSCI World Financials als onderliggende index; er stroomde veel geld naar de ETF’s die beleggen in mandjes financiële waarden.

Sectorbets 

“Het gaat voor een groot deel om sectorbets of tactische beleggingen met een horizon van een half jaar tot een jaar. Die trend is al een paar maanden gaande, en beleggers houden eraan vast, mogelijk met het oog op een hogere rente in de VS. Momenteel wordt er iets offensiever ingezet; ik verwacht dat in de toekomst ook andere sectoren meer in het vizier komen,” besluit Roset.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus