Nieuws

ABN: Voorzichtig in Latijns-Amerika

De groei in Latijns-Amerika viel in 2016 tegen en er zijn redenen om voorzichtig te blijven, aldus ABN Amro.

"Een jaar geleden veronderstelden we dat na een krimp van 0,4% in 2015 de regionale economie in 2016 zou herstellen. In werkelijkheid stevent de regio, met een verwachte krimp van 1,4%, af op een nog sterkere daling dan in 2015," aldus Marijke Zewuster, hoofd opkomende markten bij ABN Amro. 

"Wel lijkt inmiddels voor de meeste landen de bodem van de groeivertraging of krimp te zijn bereikt. Voor 2017 en 2018 gaan we uit van een matig herstel van de regionale groei met respectievelijk 1,3% en 2,3%. De onzekerheden waren echter al groot en zijn na de verkiezing van Trump tot nieuwe president van Amerika alleen maar toegenomen."

Grondstoffenprijzen vielen tegen

Er zijn volgens Zewuster verschillende redenen waarom de regionale groei in 2016 opnieuw tegenviel. Zo zette in de eerste twee maanden van het jaar de daling van de grondstofprijzen door, stagneerde de wereldhandel en viel met name in de eerste helft van 2016 de groei in de VS ook nog eens sterk tegen.

"Dit alles werd versterkt door politieke onzekerheid en corruptieschandalen in de regio zelf. Argentinië, Brazilië, Ecuador en Venezuela – samen goed voor meer dan de helft van het regionale bbp - zagen hun economie krimpen. Daarbij is Venezuela met een verwachtte krimp van rond de 14% de overduidelijke hekkensluiter."

  • Chili, Colombia, Mexico en Peru groeien nog wel, maar ook hier viel de groei het afgelopen jaar tegen. 
  • Peru is de belangrijkste uitzondering. Na twee jaar van forse groeivertraging is de economie in 2016 weer aanzienlijk aangetrokken en behoort het met een verwachte groei van 4% weer tot één van de sterkste groeiers van de regio.
  • De Dominicaanse Republiek was met een groei van 6,7%, de sterkste groeier.

Vooruitzichten 2017

Factoren die de economie van de regio de komende twee jaar positief zullen beïnvloeden, zijn volgens Zewuster in de eerste plaats een verdere stijging van de grondstofprijzen en een aantrekkende wereldhandel.

"Voor de regio relevante grondstoffen zijn in de loop van 2016 aan een opmars begonnen. De verwachting is dat de prijzen dit jaar nog iets stijgen of minimaal stabiliseren. Kijken we naar belangrijke handelspartners van Latijns-Amerika, te weten China, de eurozone en de VS, dan zijn de vooruitzichten op zich positief."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus