Nieuws

Grote Rotatie is begonnen

De ‘grote draai’ van obligaties naar aandelen is begonnen, en zal dit jaar verder gestalte krijgen.

De ‘grote draai’ van obligaties naar aandelen is begonnen en zal dit jaar verder gestalte krijgen. Aandelenfondsen trekken dit jaar meer kapitaal aan dat obligatiefondsen. Dat verwacht de Amerikaanse bank JPMorgan op basis van geldstromen naar beleggingsfondsen in het vierde kwartaal van 2016.

In de laatste drie maanden van het jaar is de wereldwijde instroom in beleggingen met obligaties als basis geërodeerd naar 37,9 miljard euro, terwijl beleggingen met aandelen als basis 85 miljard euro aantrokken. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn het kantelpunt geweest, aldus JP Morgan.

Door de statistieken te extrapoleren komt de Amerikaanse bank tot de voorspelling dat aandelenfondsen dit jaar 377 miljard euro zullen aantrekken en obligatiefondsen maar de helft van dat bedrag. Vorig jaar stroomde er nog 472 miljard euro in vastrentende fondsen.

De honderd grootste obligatiefondsen in de wereld hebben gemiddeld 1% rendement ingeleverd tussen begin november en eind december vorig jaar, terwijl nog geen 40% goed is geweest voor een jaarrendement van meer dan 5%.

Als de obligatierente in 2017 niet in beweging komt, wachten obligatiebeleggers lagere rendementen ten opzichte van het vorige jaar, die particuliere beleggers ‘oninteressant’ zullen vinden, aldus JP Morgan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?