Nieuws

Topjaar vastgoedbeleggingen

In 2016 is voor een hoger bedrag dan in het topjaar 2007 belegd in Nederlands vastgoed, maar van een bubbel is nog geen sprake.

Het totaalbedrag dat door beleggers is geïnvesteerd in Nederlands vastgoed bedraagt 13,5 miljard euro, een tikkeltje hoger dan de 13,15 miljard euro in het recordjaar 2007, meldt vastgoedadviseur CBRE.

Er is momenteel een overvloed aan liquide middelen en een gebrek aan alternatieve beleggingen. In combinatie met de aantrekkende economie en lage rente ontstaat een optimale mix voor vastgoedbeleggingen. Het gevolg is dat de prijzen van panden hard stijgen. In het topsegment is vastgoed in historisch perspectief nog nooit zo duur geweest. 

Toch is er volgens CBRE niet sprake van een bubbel. Beleggers mijden risicovol vastgoed en betalen liever meer voor hoogwaardige stenen. Ook wordt er minder met geleend geld belegd dan in 2007.

Ook verbeteren de pijlers onder de vastgoedmarkt: de arbeidsmarkt draait op volle toeren waardoor de vraag naar kantoorbanen en kantoren toeneemt. Woningen zijn ook gewild, daarin is twee miljard euro meer belegd dan in 2007.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?