Nieuws

Banken slechte fondsbeheerders

Banken en verzekeraars behoren tot de slechtste vermogensbeheerders, gelet op het gemiddelde aantal sterren dat hun fondsen scoren bij Morningstar.

Banken en verzekeraars behoren tot de slechtste vermogensbeheerders, gelet op het gemiddelde aantal sterren dat hun fondsen scoren bij Morningstar. Dat blijkt uit een analyse van de website Ignites van de vijftig grootste asset managers die actief zijn in Europa, op basis van Morningstar-data.

Het onderzoek laat een relatie zien tussen wie eigenaar is van een actief beheerd fonds, de bedrijfscultuur en de fondsprestaties. De tien fondshuizen die gemiddeld het laagste aantal sterren scoren bij Morningstar voor hun fondsen zijn alle in handen van banken of verzekeraars.

Tot de slechtst presterende vermogensbeheerders behoren Fideuram, de private bank van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. gevolgd door Swedbank Robur, Santander AM en Standard Life. NN IP is in het overzicht op de zestiende plaats terug te vinden met een gemiddelde score van 3,8 sterren.

Effectief beheer

Volgens Chris Traulsen, director ratings en researchmanager bij Morningstar, maakt het in belangrijke mate uit wie de eigenaar is van de asset manager of de beleggingsfondsen effectief worden beheerd. “De uitdaging voor asset managers deel uitmaken van een groter conglomeraat is of zij voldoende geruggesteund worden om beleggingsfondsen te beheren op de manier zoals zij het graag willen.”

De Australische specialist First State, het Amerikaanse MFS en het Nederlandse Robeco behoren tot de best presterende fondshuizen in Europa. De fondsen van de drie vermogensbeheerders scoren gemiddeld ruim vier van de vijf sterren die Morningstar maximaal uitreikt. Bij Robeco slaagt 65% van de fondsen erin om een score te behalen van vier of vijf sterren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40