Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

ING IO zet aandelen op neutraal

ING Investment Office maakt na een half jaar een voorlopig einde aan de zware overweging in aandelen ten opzichte van obligaties.

ING Investment Office gaat minder in aandelen en meer in obligaties beleggen. Daarmee komt een voorlopig einde aan de overweging in aandelen sinds juli vorig jaar. De onderweging in obligaties wordt tot een min of meer neutrale weging teruggebracht. "We nemen in belangrijk mate de winst op aandelen," licht Bob Homan, hoofd ING Investment Office, de wijziging in de assetallocatie toe.  

Sinds medio vorig jaar zijn de koersen van wereldwijde aandelen flink gestegen. Dat laat volgens hem niet veel ruimte voor verdere stijgingen, tenzij bedrijven hun winstverwachtingen verder opschroeven. Op korte termijn ziet Homan echter weinig triggers voor een verdere outperformance van aandelen ten opzichte van obligaties, terwijl het risico van een tijdelijke correctie is toegenomen.

Ook de relatieve waardering van aandelen ten opzichte van obligaties is door de opgelopen rente minder aantrekkelijk geworden. “Beleggers zijn al aardig op de muziek vooruitgelopen,“ zegt Homan.

Priced for perfection 

“De markt lijk priced for perfection met een toenemende kans op tegenvallers na een reeks meevallende macrocijfers, zoals uitgedrukt in hoge economic surprise indices. Ook lijken de geopolitieke risico’s bij beleggers even naar de achtergrond geschoven, maar die kunnen zo weer het sentiment gaan bepalen.”

ING Investment Office kiest bij het terugbrengen van de onderweging in vastrentende waarden voor een breed pakket obligatiebeleggingen met gemiddeld een korte duratie, conform de mix van de totale obligatieportefeuille.

“De mix bestaat uit ongeveer 54% Europese staatsobligaties, waarvan een deel gelinkt is aan de inflatie, 24% bedrijfsobligaties (waaronder mortgage backed securities), 12% emerging market debt en 10% high yield. De duratie van de gehele obligatieportefeuille is ongeveer 3,5,” aldus Homan.

De aanpassing van de assetallocatie betekent volgens de beleggingsstrateeg niet dat het enthousiasme voor aandelen is verdwenen. “Bij een eventuele correctie kijken we weer met kopersogen naar de markt.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus