Nieuws

Tussenpersonen vrezen 'onwerkbare regels' MiFID II

Tussenpersonen moeten vanaf 2018 alles weten over de beleggingsproducten die ze verkopen. Dat is ondoenbaar, klaagt de sector.

De Europese toezichthouder op de financiële sector (ESMA) is al jaren bezig met de voorbereiding van MiFID II, een pak papier, honderden pagina’s dik, met nieuwe regels voor banken, verzekeraars en beleggingsadviseurs.

Volgens de ESMA is MiFID II - languit Markets in Financial Instruments Directive - nodig om kredietcrises zoals die van 2008 in de toekomst te voorkomen. Maar de financiële sector vreest voor verstikkende bureaucratie.

Verstikkende bureaucratie

Een van de organisaties die zich te weer stelt is de Europese Federatie voor Financiële Tussenpersonen en Financieel Adviseurs (FECIF). Voorzitter Johannes Muschik noemt de regels in de Financial Times onwerkbaar.

Muschik, die een sector vertegenwoordigd met 250.000 werknemers, beklaagt zich over het feit dat van tussenpersonen verwacht wordt dat ze evenveel weten over de beleggingsproducten die ze verkopen als de makers van die producten.

"De ESMA gaat er blijkbaar vanuit dat er altijd een directe relatie bestaat tussen de maker van een beleggingsproduct en degene die de producten verkoopt. Maar dat is niet zo.” Muschik vreest dat de last voor veel tussenpersonen te groot wordt.

Kaalslag

Hij is overigens niet de enige. De regels – die naar verwachting 2,5 miljard euro aan extra kosten opleveren – worden vrijwel nergens met gejuich ontvangen.

Zo klagen bijvoorbeeld ook effectenmakelaars in Groot-Brittannië dat er straks geen droog brood meer te verdienen is voor market makers. Vooral de brokers die de handel in kleine aandelen op gang moeten houden, vrezen een kaalslag.

Het duurt overigens nog wel even voordat MiFID II volledig van kracht wordt. De startdatum is januari 2018. De financiële sector had tot vandaag de tijd om te reageren op de voorgestelde regels.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie