Nieuws

Pensioenen voorlopig veilig

Goede resultaten op de aandelenbeurzen en een hogere rente hebben de dekkingsgraad van pensioenfondsen boven 100% gebracht.

Goed nieuws van het pensioenfront. De goede resultaten op de aandelenmarkten van de laatste paar maanden en de stijgende rente spelen pensioenfondsen in de kaart. Na het pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT), het pensioenfonds van de Metaalelektro (PME) en het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft nu ook ambtenarenfonds ABP aangekondigd dat het een dekkingspercentage heeft van boven 100%, waardoor pensioendeelnemers niet hoeven te vrezen voor kortingen.

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool waarschuwt ondertussen wel dat de situatie kritisch blijft. Een verhoging zit er de komende jaren ook niet in. “We moeten voorzichtig blijven”, stelt ze op de website. “De economische verwachtingen laten een lage rente en lagere rendementen zien.” Ze sluit niet uit dat als het tegenzit op de effectenmarkten de uitkeringen alsnog verlaagd moeten worden.

Hogere premies

Gemiddeld hebben de Nederlandse pensioenfondsen op dit moment ongeveer 102 euro in kas voor elke 100 euro aan huidige en toekomstige verplichtingen, zo bleek gisteren op basis van een onderzoek van adviesbureau Aon Hewitt. De kritische grens ligt bij 90 euro.

De precieze dekkingsgraad van het ABP wordt op 27 januari bekend. Overigens gaat de premie die ambtenaren aan hun pensioenfonds betalen wel omhoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40