Nieuws

Grondstoffen: Buy in January, sell in May

De eerste vier maanden van het jaar zijn historisch gezien de beste voor grondstoffen.

Grondstoffen zijn net als aandelen onderhevig aan seizoensinvloeden. De eerste vier maanden van het jaar zijn historisch gezien de beste voor de beleggingscategorie.

In de maanden augustus tot en met november hebben grondstoffen juist de neiging om zwak te presteren, blijkt uit onderzoek van ETF Securities.

Volgens James Butterfill, head of research and investment Strategy van ETF Securities levert een buy in January, sell in May-strategie een beter resultaat op dan een single month holding-strategie.

 

Een mandje grondstoffen aangeschaft begin januari en verkocht eind april dat daarna vervangen wordt door cash voor de rest van het jaar, levert sinds 1991 een rendement op jaarbasis op van 6,8% voor grondstoffen ten opzichte van 6,6% voor aandelen.

Vraag en aanbod 

De vraag en aanbod-dynamiek gedurende het jaar is volgens Butterfill de oorzaak voor de wisselende prestaties. Naar olie en gas is meer vraag in de winter, terwijl petroleum aan het einde van de zomer in trek is. De rendementen van landbouwgrondstoffen zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen, en het oogstseizoen.

Vooral voor soft commodities en industriële metalen geldt het seizoeneffect sterk. Goud is immuun voor seizoensinvloeden en olie presteert te volatiel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie