Nieuws

Bankiers vast in Londen

Een gedwongen verhuizing van bankiers uit Londen naar elders in Europa wordt nog een hele klus, dan wel onmogelijke opgave.

Het is voor de internationale bankiers prettig toeven in Londen. Huisvesting is geen probleem. Nog beter is het gesteld met de educatie van hun kinderen. Geen stad in Europa kent zo veel scholen voor expats als de Britse hoofdstad. Publieke scholen, private schole, internationale scholen. Londen stroomt ervan over.

Zo goed als het in Londen met het onderwijs voor expats is gesteld, zo beroerd zijn  de onderwijsomstandigheden aan de andere kant van het kanaal, ontdekte Lipper. Met de Brexit, die als een zwaard van Damocles boven het City hangt, zitten de bankiers in Londen klem.

Een harde Brexit maakt Londen als uitvalsbasis immer minder aantrekkelijk. Aan de andere kant is een verhuizing naar het Europese continent niet eenvoudig geregeld. Volgens Lipper heeft JP Morgan jaren geleden al onderzocht wat er allemaal bij kwam kijken om de 800 werknemers in Parijs onder te brengen. Volgens de Amerikaanse zakenbank zou het 30 jaar duren om alle kinderen van de werknemers op een geschikte school te krijgen.

Eigen financiering

Parijs telt slechts 11 scholen waarbij het onderwijs in het Engels wordt gegeven. In andere Europese steden zijn het er nog minder. De enige Europese stad die er positief uitspringt is Madrid, die 20 scholen kent die voldoen aan de Amerikaanse standaard. Voordeel van de stad is ook dat het relatief makkelijk is om er woonruimte te vinden.

Maar ja, die ligging van de Spaanse hoofdstad? Die is verre van ideaal. Op de lijstje van alternatieven voor the City staat Madrid niet vermeld of vinden we ergens onderaan. Parijs en Frankfurt gooien hogere ogen.

Lipper constateert dan ook dat er voor de in Londen verzamelde beleggingsindustrie weinig anders opzit dan om zelf de scholen op te zetten. Tenminste, als voor de Brexit het zwarte scenario werkelijkheid wordt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen