Nieuws

Trump duwt vastgoed in de min

Hogere inflatieverwachtingen en stijgende rente bezorgen de Amerikaanse vastgoedsector een stevige kater.

De verkiezing van Donald Trump was voor veel aandelen een opsteker, maar niet voor Amerikaanse vastgoedaandelen. De zogenoemde REIT's hebben een stevige klap gekregen door de stijgende rente.

Sinds september hebben de Amerikaanse vastgoedaandelen als groep ongeveer 12% aan waarde ingeboet, terwijl de meeste andere aandelen juist een eindejaarsrally beleefden.

Volgens Rani Molla, columniste bij Bloomberg, zijn er goede redenen voor de daling van een aantal vastgoedaandelen. Negatief opvallen doen vooral de bedrijven die beleggen in ziekenhuizen en winkels.

Ziekenhuizen

Bij de ziekenhuizen speelt de rente de belangrijkste rol. Zorginstellingen hebben namelijk de neiging zeer langlopende contracten af te sluiten met beperkte mogelijkheden voor huuraanpassingen. Voor de vastgoedbedrijven in de zorg betekent de hogere rente dus per defintie een lagere winstmarge. Aangezien Trump over het algemeen wordt gezien als een aanjager van rente en inflatie, hebben de Reit’s dus een probleem.

Bij winkelvastgoedbedrijven speelt dit ook wel een rol, maar hier gaat het meer om een fundamenteel probleem. De Reit’s in deze sector hebben domweg last van de teruglopende winkelverkopen als gevolg van de hogere internetverkopen.

Woningen en logistiek

Winnaars zijn er volgens Molla ook. Logistieke Reit’s kunnen als gevolg van de stijgende internetverkopen bijvoorbeeld profiteren van de stijgende vraag naar opslagruimte aan de rand van de stad, en Reits die beleggen in woningen hebben baat bij meer economische groei en hogere woningprijzen.

Ten slotte wijst Molla erop dat de vastgoedsector sowieso een interessante belegging blijft vanwege het hoge dividend. De rente op obligaties mag dan zijn opgelopen, wat de Reit’s minder aantrekkelijk maakt in vergelijk tot obligaties, maar hun dividend ligt nog wel altijd ruim boven dat op een staatsobligatie. Een Reit biedt een gemiddeld dividend van rond de 4,5%, een tienjarige staatsobligatie rond de 2,6%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?