Nieuws

De populairste fondsen van 2016

Welke actieve fondsen waren in 2016 in Nederland het meest gevraagd? Lipper heeft de cijfers, IEXProfs een eerste duiding.

Met nog een paar dagen te gaan voordat de oliebollen kunnen worden opgediend, is het tijd om de fondsbewegingen van 2016 in kaart te brengen. Welke actieve beleggingsfondsen zijn dit jaar het meest gekocht door Nederlandse beleggers? Het zegt veel over de kwaliteiten van de fondsen, maar waarschijnlijk nog meer over de asset allocatievoorkeuren van de beleggers, die zich grotendeels ophouden in het institutionele segment.

Hier is het lijstje, samengesteld door Lipper:


Populairste beleggingsfondsen van 2016

Obligatiefondsen onverminderd favoriet

Ondanks de lichte draai in de tweede helft van het jaar van obligaties naar aandelen waren obligatiefondsen ook in 2016 favoriet. Van de 20 populaire beleggingsfondsen beleggen er 9 louter en alleen in obligaties. Geheel in lijn met de beleggingsvoorkeuren van de vele beleggingshuizen staken beleggers vooral veel geld in high yield-pbligaties, bedrijfsobligaties, obligaties met een korte looptijd en inflation linked bonds.

De sterk gedaalde rentes in het eerste halve jaar van 2016 dwong beleggers uit te wijken naar beter renderende alternatieven voor veilige staatsobligaties. Opvallend is de afwezigheid van fondsen die beleggen in opkomende martkenschuld, al dan niet in lokale valuta's. Juist deze beleggingscategorie beleefde in 2016 een comeback, zowel in rendement als in inflow. Nou ja, na de verkiezingswinst van Trump wisten belegers niet hoe snel ze zich uit de opkomende markten moesten terugtrekken. Een verstandige vlucht, want de laatste twee maanden schoten de Amerikaanse dollar en rente omhoog ten koste van het opkomende marktenpapier.

Na de obligatiefondsen ging er veel Nederlands geld naar geldmarktfondsen. Logisch, want dit zijn de best renderende veilige havens voor cash.

Unconstrained oplossingen

Niet alleen high-yieldobligaties profiteerden van de zoektocht van beleggers naar yield. Ook de absolute returnoplossingen waren gevraagd. Dat leidde tot de lancering van nieuwe fondsen, maar ook tot sluitingen als door massale inflow het totaal belegde vermogen onder beheer het maximum oversteeg. Een fonds dat dit jaar de deuren sloot voor nieuw geld was het zeer populaire Nordea I Stable Returnfonds, dat ook onderdeel uitmaakt van de IEXProfs 40. Met een plus van 2,7% heeft het fonds betere jaren gekend. De tweede helft van dit jaar was met een min van 2% zelfs teleurstellend.

Van de twee aandelenfondsen die Nederlandse beleggers grif kochten was het Duitse topfonds DWS Top Dividende het meest populair. Dit dividendfonds, dat ook onderdeel is van de IEXFonds 40, wist zelfs een plek te veroveren in de Top 5 best verkochte beleggingsfondsen van 2016. Het rendement van iets meer dan 8% over 2016 ligt onder het gemiddelde van de laatste 5 jaar, maar is geen reden tot kniezen. Grote kans dat het robuust presterende DWS Top Dividende volgend jaar weer hoog scoort in de lijstjes.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen