Nieuws

De beste belegger van 2016

Luiz Alves Paes de Barros behaalde met zijn beleggingsvehikel Alaska Investimentos 1000% rendement op aandelen Magazine Luiza.

Luiz Alves Paes de Barros heeft geruisloos een fortuin verzameld, zo blijkt uit een Bloomberginterview met de mediaschuwe miljardair. De beleggingsactiviteiten van de Braziliaan Barros staan op dit moment in de belangstelling.

Zijn beleggingsvehikel Alaska Investimentos belegde dit jaar op grote schaal in het in problemen verkerende warenhuis Magazine Luiza. Het bleek een gouden zet. De aandelen van het bedrijf zijn dit jaar 1000% meer waard geworden.

In een zeldzaam interview met Bloomberg maakt Barros duidelijk hoe hij te werk gaat. Hij belegt in een handjevol bedrijven waar de rest van de markt het vertrouwen in heeft verloren.

Draait om geduld

Het gaat erom geduldig te zijn, legt Barros uit. “Ik vind het fantastisch als het slecht met een bedrijgf gaat op de beurs. Als het echt heel erg is, dan stap ik in.” Barros heeft een lange carrière achter de rug.

Aanvankelijk werkte hij samen met Luis Stuhlberger bij een vermogensbeheerder die nu Credit Suisse Hedging-Griffo heet. Vijftig jaar geleden begon hij voor zichzelf.

Intussen heeft hij een indrukwekkend vermogen bijeengegaard. Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op 1,2 miljard Braziliaanse real (bijna 400 miljoen euro). Twee jaar geleden richtte Barros Alaska Investimentos op.

Op zoek naar nieuw geld

Het fonds is nu actief op zoek naar beleggers, hetgeen verklaart dat de man die in Brazilië bekend staat als de anonieme miljardair de publiciteit opzoekt. Het fonds heeft afgelopen jaar een rendement behaald van 143% op een belegd vermogen van 1,6 miljard real, waarvan het leeuwendeel van Barros zelf is.

Volgens Barros is dit het juiste moment om ook anderen mee te laten delen van zijn beleggingsinzichten. Hij voorspelt een rooskleurige periode voor de Brazilkaanse beurs.

Alaska Investimentos belegt vrijwel alleen in Braziliaanse bedrijven. Het gaat stuk voor stuk om bedrijven met een extreem lage waardering. Wat betreft Magazine Luiza meldt Barros dat het bedrijf 180 miljoen real waard was op de beurs, terwijl een bank 300 miljoen had geboden voor de voorraden.

“Of de bank was gek of er zat verborgen waarde in het bedrijf”, aldus Barros. Barros kocht 40% van de aandelen en heeft inmiddels een flink deel daarvan alweer met een aanzienlijke winst verkocht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie