Nieuws

Risico's bij obligaties lopen op

In 2017 moeten obligatiehouders bijvoorbeeld serieus rekening gaan houden met faillissementsrisico.

Het afgelopen jaar was goed voor beleggers in bedrijfsobligaties. Met de recente rente verhoging door de Amerikaanse Federal Reserve en de Trumprally is het de vraag of dit ook komend jaar het geval zal zijn.

Volgens Fraser Lundie en Mitch Reznick van Hermes is het oppassen geblazen. Als de rente stijgt, zal het voor veel bedrijven moeilijker worden om hun schuld te herfinancieren.

Beleggers moeten in hun ogen serieus rekening houden met het faillissementsrisico van bedrijven. Door de ruime beschikbaarheid van geld zijn veel bedrijven kunstmatig in leven gehouden.

Lagere looptijd

Als ze eindelijk omvallen dan is er in hun ogen wenig geld beschikbaar om obligatiehouders tegemoet te komen. Hoewel de risico's groter zijn, bieden bedrijfsobligaties ook het komende jaar nog voldoende mogelijkheden.

Zolang rekening wordt gehouden met het kredietprofiel van een bedrijf zijn er nog altijd voldoende ondergewaardeerde bedrijfsobligaties te vinden. Het is volgens Lundie en Reznick een goed idee om de gemiddelde looptijd van de obligatieportefeuille te verlagen.

Een iets defensievere strategie is noodzakelijk. Volgens Mihir Worah en Geraldine Sundstrom van Pimco blijven obligaties van bedrijven met een goede kredietwaardigheid aantrekkelijk.

Goede kredietwaardigheid

Dat is het geval omdat veel van de traditionele obligaties nog altijd een negatief reëel rendement laten zien. Door te kiezen voor bedrijven met een goede kredietwaardigheid worden de risico's beperkt gehouden.

Volgens Worah en Sundstrom is de kans op een recessie niet groot voor het komende jaar. Daarom kijken zij vooral naar obligaties die gerelateerd zijn aan hypotheken.

De huizenmarkt is vooral in de Verenigde Staten aantrekkelijk en zal dat in de ogen van de Pimco-medewerkers ook het komende jaar blijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?