Nieuws

High yield winnaar 2016

High yield-obligaties beleven hun beste jaar sinds 2009.

Dit jaar zijn de obligaties met een hoog risico weer helemaal terug, zo blijkt uit een overzicht van Bloomberg. Junk bonds zijn tot nu toe 16% in prijs gestegen, zo blijkt uit de high yield bond index van Barclays. Alleen 2009 is qua koersontwikkeling beter geweest.

De oorzaak toen was een herstel na de crash in 2008. Wat de redenen nu zijn laat Bloomberg in het midden.

Trump en olie

De Amerikaanse presidentsverkiezing lijkt in ieder geval een rol te hebben gespeeld. Uit verschillende overzichten van geldstromen blijkt dat veel beleggers sinds de overwinning van Trump staatsobligaties zijn gaan verkopen in ruil voor aandelen en high yield obligaties.

Een tweede factor is vrijwel zeker het herstel van de olie- en mijnbouwsector. Vooral in deze sector werd aan het begin van het jaar nog gevreesd voor een golf aan faillissementen. Dat is echter uitgebleven omdat de grondstoffenprijzen zich de tweede helft van het jaar hebben hersteld. Obligaties van deze bedrijven hebben daarvan geprofiteerd.

Het is overigens met name de prijs van de junk bonds die dit jaar in de lift zat. De uitgifte van nieuwe rommelobligaties was dit jaar niet hoog, zo meldde Bloomberg eerder.  

Triple A

Een obligatie wordt als junk betiteld zodra kredietbeoordelaars hun oordeel over de emittent tot onder een bepaald niveau verlagen. Bij S&P en Fitch zijn dat alle kredietoordelen onder BBB-. Bij Moody’s ligt de grens bij Baa3. Het beste oordeel wat je als bedrijf of staat kan krijgen is Triple A.

Ten tijde van de kredietcrisis was er veel kritiek op de kredietbeoordelaars omdat ze pas heel laat inzagen dat bepaalde obligaties eigenlijk niks waar waren. Dat gold met name voor de zogenoemde mortgage backed securities. Dat zijn grote pakketten van bij elkaar gevoegde hypotheekkredieten die als obligaties worden doorverkocht.

Vooral in Europa zorgde dat voor veel boosheid. De roep was groot om een Europese tegenhangers van de Amerikaanse bedrijven S&P, Moody’s en Fitch. Serieuze initiatieven in die richting zijn echter allemaal mislukt en ook de kritiek is in de loop der jaren langzaam verstomd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen