Nieuws

Kansen actief beheer nemen toe

Zullen actieve managers na jaren van underperfomance de markt in 2017 verslaan? Drie beleggingsexperts geven antwoord.

Zullen actieve managers in 2017 eindelijk weer eens de passieve concurrentie verslaan? Ja, zeggen twee van de drie experts, met wie we spraken. Weet ik niet, maar ik hoop het, was de reactie van Bob Homan van ING Investment Office. 

1. “Cyclische opleving houdt aan”

Alex Tedder, hoofdwereldwijde aandelen van Schroders, verheugt zich op het aankomende beursjaar. “Dankzij de cyclische opleving gaan zich in het volatiele 2017 genoeg kansen aandienen voor stockpickers.”

Tedder constateert dat in de afgelopen weken het sentiment onder beleggers is verschoven van terughoudende voorzichtigheid naar voorzichtig optimisme. Cyclische sectoren, zoals grondstoffen, energie, financials en industrie, die uit de gratie waren presteren weer goed.

Deze cyclische opleving lijkt zich in 2017 volgens Tedder voort te zetten, mits Donald Trump doet wat hij heeft beloofd, zoals het opvoeren van de investeringen in infrastructuur en het kortwieken van de Amerikaanse winstbelasting.

Kooplijstje met IT en banken

Tedder noemt de waarderingen wereldwijd onaantrekkelijk. “Als de rente gaat stijgen kan het de waarderingen drukken.” De Amerikaanse aandelenmarkten lijken het meest kwetsbaar. “ Maar Europa, met alle aankomende verkiezingen, kan ook voor de nodige beursonrust zorgen.

“Een misstap kan juist leiden tot grote verstoring van de obligatie- en aandelenmarkten, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.” In de overgangsfase kunnen volgens Tedder met name internet- en technologiebedrijven goed presteren.

“Ook klaren de verwachtingen voor banken op. De kostenbesparingsprogramma’s beginnen zich uit te betalen, de druk van toezichthouders neemt wat af en de omstandigheden om winst te genereren verbeteren met het economisch herstel en de stijgende rente.”

2. “Waarde-aandelen zijn een belangrijke factor aan het worden”

Fons Lute, cliënt portfoliomanager bij Russell Investments, laat er geen misverstand over bestaan. De omgeving voor actieve managers wordt steeds beter.

“Door de langdurige discussie over een Amerikaanse renteverhoging en de geleidelijke daling van de Chinese economische groei van 10% naar 6,5%, was de markt de laatste jaren macro gedreven. Bedrijfscijfers waren minder belangrijk. Dat maakte het voor actieve managers lastig om de markt te verslaan. Maar nu de Fed eindelijk de rente heeft verhoogd en de rente verder zal verhogen, worden de microfactoren belangrijker. Vanaf het derde kwartaal doen actieve managers het heel goed. Dat blijkt ook uit dat de hedgefondsindex die in het derde kwartaal ruim 4% pluste.”

Maar ondanks de stijgende rentes verkeren beleggers volgens Lute nog altijd in een low return-omgeving. Elke procent extra rendement is meegenomen. Niet dat outperformance gemakkelijk is te behalen.

Lute: “Niets is zo moeilijk om goed renderende actieve portefeuilles te construeren die een consistente alfa genereren. Dat maakt beleggen eerder een kunst dan een kunde.” Wat in ieder geval nodig is om de brede markt te verslaan, is een duidelijke visie.

“Waarde-aandelen hebben het een paar jaar slecht gedaan, maar zijn nu een belangrijke factor aan het worden,” vertelt Lute. “Dit gaat ten koste van de factor quality income. Wij vinden Amerikaanse aandelen nog altijd duur en blijven dus aan Europa en Japan de voorkeur geven. Ook in de opkomende markten zien we aandelenkansen.”

Lastige obligatiemarkt

De obligatiemarkt ligt er minder gunstig bij. Dat maakt het voor de defensieve belegger lastig om nog een aardig rendement te boeken.

“De defensieve belegger heeft de neiging meer naar staatsleningen te kijken, maar die zijn duur, vooral op het Europese continent. Dat maakt deze traditioneel defensieve beleggingen op dit moment juist offensief en dwingt defensieve beleggers tegen hun natuur in te handelen. Dat is lastig. Wij denken dat bedrijfsobligaties van de beste kwaliteit betere kansen bieden dan staatsobligaties,” aldus Lute.

En hoe zit het met de unconstrained-aanpak? Biedt die geen uitkomst voor de rendement zoekende defensieve belegger?

“Jazeker, zegt Lute. “Daarom hebben we ook een unconstrained obligatiefonds gelanceerd, dat het prima doet. Helaas vinden Nederlandse institutionele beleggers, in tegenstelling tot hun Angelsaksische collega’s, het woord unconstrained niet goed klinken. Dat wordt – ten onrechte - geassocieerd met complex en niet-transparant.”

Eenvoudiger is het volgens Lute om niet-beursgenoteerde leningen onder de aandacht te brengen. “Ook dat is een markt met goede mogelijkheden.”

3. “De winst van passief is deels een self fulfilling prophecy”

Bob Homan, hoofd van ING Investment Office, hoopt dat 2017 het jaar van de actieve belegger wordt, “omdat je actieve managers nodig hebt om de markt efficiënt te houden.” 2016 verliep volgens Homan voor actieve beleggers dramatisch.

“Van de actieve fondsen heeft slechts 15% de markt verslagen. Sinds de kredietcrisis doet passief het volgens Homan beter. “Deze winst is deels een self fulfilling prophecy. Terwijl de actieve fondsen last hebben van uitstroom, stroomt er steeds meer geld naar indexfondsen.”

Zolang deze geldstroom doorgaat, hebben actieve beleggers het moeilijk om de passieve concurrentie voor te blijven. Aan de andere kant ziet Homan de rendementsverschillen tussen de verschillende beleggingscategorieën weer toenemen en dat biedt kansen voor actieve managers.

Nog niet zo lang geleden moest beleggers volgens Homan allereerst de vraag beantwoorden in welke beleggingscategorieën en –sectoren ze willen beleggen. Daar komt nu iets bij.

“Tegenwoordig moeten beleggers ook de vraag beantwoorden of ze actief of passief willen beleggen. Wij blijven geloven in actief management. Maar wat we in het afgelopen jaar hebben gewonnen door goede assetallocatie, verloren we door achterblijvende actieve fondsen.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus