Nieuws

Kosten compliance stijgen flink volgend jaar

Fondshuizen, zakenbanken en brokers denken dat compliancekosten volgend jaar verder oplopen, maar ook dat het plafond is zicht is.

Fondshuizen, zakenbanken en brokers verwachten dat hun compliancekosten volgend jaar verder oplopen maar ook dat het plafond is zicht is.

Bijna twee derde van de complianceprofessionals en risicomanagers bij de zakenbanken en brokers verwacht dat de kosten voor compliance en technologie zullen doorstijgen in 2017, tegen driekwart van de professionele beleggers die ook beleggingsfondsen kopen, de zogeheten buyside. Dat blijkt uit onderzoek medio dit jaar van beursuitbater Nasdaq en onderzoeksgroep Aite dat nu openbaar is gemaakt.

Van de in totaal 300 respondenten voorziet 55% een stijging van het compliancebudget met 25% of meer ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden. De bulk van de kosten betreft zogeheten technologie om risico’s te monitoren. De komst van MiFIF II in 2018 en de regels om marktmisbruik tegen te gaan die medio dit jaar in Europa van kracht zijn, maken deze investeringen noodzakelijk.

De complianceprofessionals en risicomanagers denken dat in 2017 het plafond in zicht komt voor de kostenstijgingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat nog geen vijfde van de financiële instellingen denkt klaar te zijn voor veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie