Nieuws

2017 wordt jaar van sociale ETF

Volgens David Nadig van ETF-com zullen ETF’s, die focussen op ESG-factoren, in 2017 floreren.

ETF’s, die focussen op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, zullen komend jaar een sterke opgang maken. Dat schrijft Dave Nadig in een column voor ETF.com.

De markt voor verantwoordelijke beleggingen waarbij rekening wordt gehouden met Environmental, Social and Governance factoren (ESG) wordt op dit moment nog beheerst door grote institutionele beleggers. Ook zijn er al langer beleggingsfondsen die actief zijn op ESG-terrein. De eerste ETF’s zijn inmiddels ook gelanceerd. Het komende jaar zullen ze doorbreken, aldus Nadig.

Historische context

 

Beleggingen waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, sociale vraagstukken en fatsoenlijk bestuur zijn niet nieuw, legt Nadig uit. In de jaren tachtig verkocht het universiteitsfonds van Harvard al bedrijfsobligaties van Citicorp uit protest tegen het beleid van die bank met betrekking tot Zuid-Afrika. Institutionele beleggers dwongen bedrijven als Exxon om hun verantwoordelijkheid te nemen rondom milieurampen als de lekkende olietanker de Valdez.

Het aantal beleggingen met een ESG-karakter is ook de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2014 werd 21.000 miljard dollar wereldwijd op deze wijze belegd. Dat was 61% meer dan in 2012.

De komst van de millennials

 

Er zijn talloze manieren om het ESG-karakter van een portefeuille te definiëren. Alleen al binnen de indexfabriek MSCI zijn er volgens Nadig meer dan zevenhonderd indexen met een ESG-karakteristiek. Daarbij gaat het om indexen die rekening houden met lage uitstoot van koolzuurgassen tot indexen die rekening houden met Shariah-componenten.

Intussen begint ook de ETF-industrie interesse te vertonen. Afgelopen week lanceerde Nuveen vijf nieuwe fondsen, meldt Nadig. Eerder waren Oppenheimer, iShares en SSGA al met vergelijkbare producten de markt opgegaan. Het product van SSGA werd gelanceerd in samenwerking met het pensioenfonds van Californische onderwijzers (CalSTRS). Dat fonds stopte 250 miljoen dollar in het fonds.

Dat 2017 het jaar wordt van de ESG-ETF wordt volgens Nadig vooral veroorzaakt door het beleggingsgedrag van jongeren tot 35 jaar. Deze zogenoemde millennials vinden een sociaal verantwoordelijke beleggingsportefeuille van cruciaal belang, zo blijkt uit onderzoek. Het duurt nog enkele decennia voordat de millennials de belangrijkste groep beleggers zullen zijn. Maar in de komende jaren wordt ruim 1000 miljard dollar aan vermogen naar deze groep overgeheveld. Dat zal voor een belangrijk deel via ESG-criteria worden belegd. De ESG-ETF’s zullen daarvan profiteren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente