Nieuws

Niet Opec maar VS bepaalt olieprijs

Als de VS hun olieproductie en marktaandeel uitbreiden, zal de olieprijs vanzelf weer zakken.

De olieprijs is omhoog gesneld sinds de organisatie van olie-exporterende landen Opec twee weken geleden zijn productie besloot te verlagen met 1,2 miljoen vaten.

Experts van het internationale energieagentschap IEA denken dat de overschotten op de oliemarkt daarmee snel worden weggewerkt, zeker nu ook een aantal niet-Opec landen (o.a. Rusland en Venezuela) zich hebben aangesloten met een reductie van 600.000 vaten.

Sumit Roy, een olieanalist van ETF.com, denkt daar anders over. Hij verwacht dat, nu de prijs voor een vat Noordzeeolie is opgelopen tot boven de 50 dollar, het voor de Amerikanen aantrekkelijk wordt hun productie radicaal te verhogen.

Roer om

Om zijn analyse kracht bij te zetten gaat Roy twee jaar terug in de tijd, naar november 2014. Opec besloot toen ook het roer om te gooien. In plaats van een beleid gericht op hoge prijzen besloot de organisatie over te stappen op een beleid gericht op marktaandeel.

Het gevolg was een explosie van de Opec-productie en een olieprijsverval van tientallen procenten tot een dieptepunt van 27 dollar per vat begin dit jaar.

Overproductie

Voor een aantal producenten in de VS was dat uiteindelijk te veel. Volgens data van het internationale energieagentschap IEA piekte de Amerikaanse olieproductie halverwege 2015 nog op 9,6 miljoen vaten per dag. Dat was 1,5 miljoen vaten meer dan eind 2014. Daarna ging het bergafwaarts tot 8,4 miljoen vaten begin dit jaar.

Roy denkt dat het bij dit dieptepunt zal blijven. De Amerikaanse productie was in de aanloop naar het Opec-besluit al opgelopen tot 8,7 miljoen vaten. Als de prijzen nog even blijven liggen tussen de 50 en 60 dollar dan zal het niet lang duren voordat de Amerikanen het niveau van 2015 halen.

Tegen die tijd kan het Opec-beleid definitief  als mislukt worden beschouwd. Het verdedigen van marktaandeel is dan mislukt en ook het realiseren van een hoge prijs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?