Nieuws

Columbia Threadneedle tipt grondstoffen

Dankzij minder aanbod en meer vraag ziet het er in 2017 rooskleurig uit voor grondstoffen, vindt Columbia Threadneedle.

Dankzij minder aanbod en meer vraag ziet het er in 2017 rooskleurig uit voor grondstoffen, schrijft Columbia Threadneedle in de outlook voor 2017.

Het ruimhartige monetaire beleid van centrale banken heeft grondstoffenproducenten het valse signaal gegeven om te blijven investeren. Dit heeft tot overproductie geleid en dalende prijzen Nu mijnen zijn gesloten en minder vaten olie uit de grond worden gehaald, zal de vraag een impuls krijgen.

Grondstoffen profiteren ook van de investeringen in infrastructuur die zijn beloofd in onder andere de Verenigde Staten Canada, Japan en China. De rally in grondstoffenprijzen tussen 2009 en begin 2011 ontstond grotendeels door QE in de Verenigde Staten en China.

Neergande markt

Tussen 2011 en 2015 volgde de neergang, waarbij prijzen tot 80% daalden. In de afgelopen twee jaar profiteerden consumenten van lage energie- en voedselprijzen. “Misschien is de tijd aangebroken voor prijsverhogingen,” aldus Columbia Threadneedle.

De Amerikaanse vermogensbeheerder prefereert aandelen boven obligaties, maar met minder overtuiging dan voorheen. Gelet op historische waarderingen bieden aandelen meer waar voor hun geld dan obligaties, maar dat kan veranderen als de obligatiebubbel barst.

Door de politieke onzekerheid zal ook sprake zijn van een hogere volatiliteit op de aandelenmarkten en worden onderliggende fundamentele waarden ‘uitdagender’. Dat maakt fundamentele analyse en asset-allocatie tot de kritische factoren voor lange termijnrendementen, aldus Columbia Threadneedle.

Het makkelijke geld is verdwenen en daarmee de makkelijke rendementen, aldus chief investment officer, EMEA en global head of equities Mark Burgess. Hij voorziet om een mooi jaar voor ‘old schoolbeleggen’ met een glansrol voor actieve beleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus