Nieuws

Redding Italiaanse banken niet duur

De oplossing voor de geplaagde sector hoeft niet ingewikkeld te zijn, aldus bankenexpert Philippe Bodereau van Pimco.

De oplossing voor de geplaagde sector hoeft niet ingewikkeld te zijn, aldus fondsbeheerder en bankenexpert Philippe Bodereau van vermogensbeheerder Pimco uit in How Italy Could Revive Its Banks.

Italiaanse banken gaan gebukt onder een grote hoeveelheid oninbare leningen, die voor een hoger bedrag in de boeken staan dan de markt ervoor zou willen betalen. Om de situatie vlot te trekken, moeten banken de boekwaarde van de leningen verlagen, en eigen vermogen ophalen om hun balans te versterken, aldus Pimco.

De kosten daarvan zijn volgens Bodereau beheersbaar. Hij schat dat er 30 à 40 miljard euro aan kapitaalinjecties nodig is, oftewel zo’n 2% van het Italiaanse bbp. Ter vergelijking: de oplossing van de Ierse bankencrisis kostte 30% van het bbp, en in Spanje ging het om 10%.

Oplossing niet duur

Bodereau wijst erop dat een aanzienlijk deel door de private sector kan worden opgebracht. Unicredit bijvoorbeeld is bezig met een grote herkapitalisatie die waarschijnlijk door bestaande en nieuwe aandelenbeleggers wordt opgevangen.

Banken die de markt niet of nauwelijks meer op kunnen, zullen met Italiaans belastinggeld moeten worden ondersteund. Het benodigde bedrag kan worden beperkt door achtergestelde leningen om te zetten in aandelen.

Op die manier zou bijvoorbeeld Monte Dei Paschi zo’n vier miljard euro kunnen ophalen. Al met al kan tien miljard euro aan Italiaans belastinggeld volstaan om het probleem met de slechte leningen op te lossen.

Loopt niet uit de hand

Toch kan de situatie nog verslechteren. Het besluit om te herkapitaliseren kan worden uit- of afgesteld om in de politieke agenda te passen, of Italianen kunnen hun spaargeld weghalen bij de meest geplaagde banken als leningen worden omgezet in aandelen.

Ook kunnen er nog lijken uit de kast met slechte leningen vallen. Toch is het gezien de omvang van de bedragen waar het om gaat lastig voor te stellen dat het allemaal uit de hand loopt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020