Nieuws
Negeer de “must own” aandelen 2017
Vermogensbeheerder Barry Ritholtz haalt uit naar top-10 lijstjes van zogenoemde experts. U kunt beter een index-fonds kopen.
Elk jaar komen financiële media met eigen lijstjes van topaandelen voor het komend jaar. Barry Ritholtz vertrouwt geen van hen. In een opiniestuk in de Washington Post maakt hij gehakt van deze must own-lijstjes van zogenoemde experts.
Hij pakt er drie Amerikaanse lijstjes bij van vorig jaar van Barron’s, Forbes en CNBC – op zich klinkende namen die vaak naar boven komen in een Google-zoekopdracht – maar slechts één van hen (Forbes) heeft dit jaar de markt weten te verslaan. De andere twee zitten ruim onder de ruim 10% rendement die de S&P 500 te bieden had.
Onderzoek Russel 3000
Het is duidelijk waar Ritholtz naar toe wil. Volgens hem is het veel verstandiger om een indexfonds te kopen. En hij heeft daar ook wel een paar steekhoudende argumenten voor. De belangrijkste is dat het heel lastig is om winnaars op te sporen.
Uit onderzoek van Eric Crittenden and Cole Wilcox, vroeger van Blackstar, blijkt dat de prestaties van een index sterk bepaald worden door slechts een klein groepje aandelen.
Crittenden en Wilcox keken naar de Amerikaanse Russel 3000 gedurende 23 jaar (tussen 1986 en 2006) en vonden dat 64% van de aandelen minder rendement haalde dan het gemiddelde van de index. Van de andere kant had slechts 25% een outperformance.
Ritholtz: “Dan moet u de vraag stellen. Wat is de kans dat op een shortlist van tien aandelen dat kleine aantal winnaars staat? U zou zeggen een op vier.” En de kansberekening zegt dan dat hoe kleiner het aantal aandelen is dat u als particulier in portefeuille neemt, des te groter is het risico dat u de echte winnaars mist.
Voorspelbaar
Daar komt bij dat de lijstjes van de zogenoemde specialisten vaak nogal voorspelbaar zijn, gebaseerd op het verleden en niet de toekomst.
Ritholtz: “Het zijn meestal een paar hoogvliegers zoals Apple, Google, Netflix of Tesla; dan een paar conservatieve tech-namen zoals Microsoft of Qualcomm; een of twee banken (JPMorgan, Goldman Sachs); enkele conservatieve dividendaandelen, een gezondheids- of farmaconcern, een mid- of smallcap en een paar bedrijven waar u nog nooit van heeft gehoord."
Leuke lectuur, maar geen basis voor een goede aandelenportefeuille.