Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Minder risico in emerging markets

De risico-appetijt van beleggers in opkomende markten wordt hoger, dus wordt het opletten geblazen, aldus Glen Finegan van Henderson.

Aan het begin van het jaar spraken we met Glen Finegan, fondsmanager van het Henderson Gartmore Emerging Market fonds, over zijn verwachtingen voor 2016. Na een volatiele start bleken aandelen in opkomende markten het, dankzij de search for yield, doorgaans prima te doen.

Het beheerd vermogen van Finegan en zijn teams - Finegan is ook hoofd aandelen EM, dus overziet meer portefeuilles – is in een kleine twee jaar tijd ook verdubbeld naar twee miljard dollar.

Lees ook: Wees contrair in opkomende markten

“Maar er is niks veranderd,” grapt Finegan. “Wij werken vanuit Edinburgh, ver weg van het hoofdkantoor. Daar zitten we als een team historici de achtergronden van bedrijven in opkomende markten uit te pluizen. En op dat onderzoek, gecombineerd met winstverwachtingen en waarderingen van ondernemingen baseren wij onze beleggingsbeslissingen.”

Duurste bank in portefeuille

De strategie die Finegan voor dit fonds hanteert is onder andere die van voorzichtige minderheidsbelegger in aantrekkelijke bedrijven in opkomende markten, waar invloedrijke families nog aan het roer staan.

Die families moeten echter wel genoeg oog hebben voor de belangen van de andere, kleinere aandeelhouders. Een goed voorbeeld is de Indiase bank HDFC, die Henderson in portefeuille heeft, maar ook populair is bij concurrerende fondsmanagers.

“De bank, die zich richt op de opkomende middenklasse, is geweldig gegroeid de afgelopen jaren. Daardoor is het wel de duurste bank in onze portefeuille. We kunnen het wel houden, in de komende tien jaar verdienen we er geld op, maar we hebben al wel een pluk verkocht en winst genomen.”

Gaat beter in Zuid-Afrika

Gemiddeld genomen blijft een aandeel ook geen tien jaar in portefeuille, vijf jaar is het gemiddelde. “Een langere horizon is te onoverzichtelijk in snel groeiende markten.” Afrika is zo’n snelgroeiende markt waar het fonds graag in belegt, ze zijn er overwogen ten opzichte van de index.

De Zuid-Afrikaanse Standard Bank - 130 jaar actief in Afrika met een gezonde balansverhouding - is ook een van de grootste belangen van het fonds. Nu heeft Zuid-Afrika met de politieke problemen en corruptie niet zo’n goede naam onder beleggers, maar dat wordt volgens Finegan beter.

“Ze zijn hun politieke leiders en de corruptie zat. Maar het gaat niet alleen om Zuid-Afrika, vanuit daar bedienen bedrijven het hele Afrikaanse continent. In landen als Nigeria, Laos en Rwanda groeit de bevolking supersnel. Het Zuid-Afrikaanse supermarktconcern Shoprite profiteert daar volop van.”

Grondstofprijzen motor groei

Over Rusland en Turkije, die ook te maken hebben met politieke problemen en corruptie, is Finegan helemaal niet positief. “Ook daar zijn de inwoners boos op de overheid, maar door de totalitaire regimes zorgt dit niet voor een positieve verandering, maar voor een negatief effect op de economie.”

Brazilië is nog zo’n land met politieke problemen, alleen is de oude regering daar al naar huis gestuurd en worden er structurele hervormingen doorgevoerd. “Eind 2015 stond de waarde van Braziliaanse aandelen op probleemniveau. Toen hebben we bijgekocht, met name in aandelen van private banks en industriële bedrijven. Die profiteren flink van het herstel van de economie.”

Toch gaat de voorkeur van Finegan in Zuid-Amerika uit naar Chili. “Een rijk en goed bestuurd land met een grote voorraad koper en lithium. Grondstofprijzen zijn een belangrijke motor van groei in opkomende markten. Toch heeft Finegan geen specifieke mening over grondstofprijzen.

Niet te duur produceren

“Die zijn erg lastig te voorspellen, ook als ze omhooggaan.” Hij kijkt liever naar de eigenaren van de grondstofmijnen, zoals de familie Luksik die in Chili kopermijnen uitbaat via hun beursgenoteerde bedrijf Antofagasta.

“Deze familie zit er voor de lange termijn in en zorgt ervoor dat het bedrijf een sterke balans heeft. Positief is dat zij, toen de markt op zijn gat lag, sterk genoeg waren om een noodlijdende concurrent goedkoop over te nemen. Zo wordt je rijk volgens mij. Dit bedrijf heeft een prima trackrecord, groeit volop en heeft geen hoge-kosten-mijnen.”

Aanbieders die dat wel hebben lopen namelijk het risico dat als de, in dit geval, koperprijs daalt, ze geen winst meer kunnen draaien. Voor Azië houdt Finegan een lijst bij van interessante ondernemingen om in te beleggen, maar over het algemeen zijn die nu te duur om in te stappen.

Risico-appetijt beleggers anders

Denk aan de reeds dure Indiase bank eerder in dit verhaal, maar ook Indiase bedrijven die consumentengoederen maken zijn aan de prijzige kant. “De verkiezing van Donald Trump zorgde voor een kleine correctie in Aziatische markten. Als dat een flinke correctie wordt, dan zou ik willen kopen. Ondertussen hebben we profijt gehad van de verkiezing van Trump door de stijging van de koperprijs van 30%. Vandaar dat we wat aandelen Antofagasta hebben verkocht.”

Opvallend is dat in de aanloop naar de verkiezingen een Chinees bedrijf voet heeft gezet op Amerikaanse bodem. “Trump wil meer banen en die krijgt hij met de komst van autoglasmaker Fuyao in de schoot geworpen. GM en Hyundai hebben Fuyao gevraagd om lokaal, in de USA, te gaan produceren. Zij beginnen in Ohio met de productie in een oude fabriek van General Motors. Deze Chinese onderneming behaalt goede marges in China en dat verwachten ze ook in de VS te bereiken. Ze hebben immers geen vervoerskosten van China naar de VS meer te betalen.”

Over het algemeen wordt de risico-appetijt van beleggers in opkomende markten hoger, zo merkt Finegan op.

“Dat betekent dat het tijd is om risico af te bouwen. Het fonds is dus iets defensiever aan het worden. We houden meer cash aan. Dat kan rendement kosten, maar ik verlaat het feestje liever op tijd dan dat ik de volgende dag een kater heb.”


Fondsfeiten Henderson Gartmore Emerging Market-fonds

  • Structuur: Sicav
  • ISIN: LU0201073169
  • Startdatum: 29 september 2000
  • Benchmark: MSCI Emerging Markets Index
  • Basisvaluta: dollar
  • Fondsgrootte: 98 miljoen dollar
  • Doorlopende kosten: 1,85%
  • Rendementen: 1 jaar 15,8%, 5 jaar: 42%
  • Rendementen benchmark: 1 jaar: 16%, 5 jaar: 40,5%


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen