Nieuws

Volatiliteit is geen risico

Oude rot in het vak John Bennett van Henderson GI beschouwt koersdalingen tot 25% als een normaal fenomeen.

Beleggers die denken dat een koersdaling van 10%, of zelfs van 25%, een ramp is, kunnen beter niet in aandelen beleggen. Dat zegt John Bennett (zie foto) van Henderson Global Investors in een artikel op Citywireselector.com.

Bennett is verantwoordelijk en medeverantwoordelijk voor diverse fondsen van Henderson. Zo geeft hij onder andere leiding aan het Henderson HF Pan European Alpha fonds, met een totaal belegd vermogen van € 1,27 miljard. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het Henderson Gartmore Comntinental European Fund met een belegd vermogen van € 4,52 miljard en het € 980 miljoen tellende Henderson Gartmore Pan European Fund.

Bennett acht de huidige obsessie over volatiliteit onzinnig. Hij beschouwt koersdalingen van 10% tot 15% als een normaal fenomeen en vergelijkt ze met de zeegetijden.

Correcties horen erbij

De afgelopen jaren zijn serieuze koerscorrecties schering en inslag geweest. Bennett noemt de Griekse crisis, waarvan er zomaar nog een kan volgen, en de Brexit.  Crises komen en gaan in verschillende vormen. Dat hoort er volgens Bennett helemaal bij.

Bennett is ook uitgesproken over het beleid van centrale banken. Hij acht de stimuleringsacties van de afgelopen jaren als mislukt. Het is een soort van drug waaraan de markt snel gewend raakt en iedere keer een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat is de reden volgens Bennett dat de periodes met nieuwe plannen voor monetaire financiering elkaar zo snel opvolgen.

Investeer in infrastructuur

Bennett denkt dat overheden op een vergelijkbare manier gebruik zouden moeten maken van de lage rente als bedrijven dat nu doen. Er kan nu goedkoop geld geleend worden om te investeren in infrastructuur. Wat Bennett betreft is dat precies wat landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zouden moeten doen. 

En ja, het goedkope geld zorgt wel voor onevenwichtigheden op markten. Zo wordt volgens Bennett een noodzakelijke sanering van de staalmarkt voorkomen doordat staalbedrijven zo goedkoop geld kunnen lenen. Beleggers moeten echter door de ruis van het macro-economische geweld heenkijken en bedrijven op hun ware merites beoordelen. Want ooit komt die correctie er wel weer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente