Nieuws

ABN gelooft in aandelenjaar 2017

ABN Amro tipt cyclische aandelen en e-commerce. Staatsobligaties zijn verboden gebied in 2017.

ABN Amro Private Banking heeft een sterke voorkeur voor aandelen boven obligaties in 2017. Binnen de categorie aandelen kiest de bank verder het liefst voor cyclische bedrijven, social media- en e-commercebedrijven, blijkt uit de Investment Outlook van 2017

De keuze voor aandelen (en tegen obligaties) heeft een aantal redenen, schrijft Chief Investment Officer Didier Duret. Allereerst zijn er volgens hem duidelijke tekenen dat de wereldwijde groei aantrekt. Dat geldt met name in de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook in China.

The Donald

"Chinese beleidsmakers hebben de economische groei in China met succes ondersteund", zo zegt Didier. Verder zijn de grondstoffenprijzen in 2016 gestegen, wat een stabiliserend effect heeft gehad op de energiesector en positief is voor opkomende economieën. In de VS ontwikkelt de voorraadcyclus zich voortvarend. En last but not least wint de wereldwijde IT-cyclus aan kracht.

Didier: "En tegen de tijd dat het effect van deze factoren afneemt, kunnen op groei gerichte beleidsmaatregelen van president Donald Trump de economische activiteit in de VS een impuls geven."

ABN Amro gaat ervan uit dat Trumps groei-agenda (meer infrastructuurbestedingen en lagere belastingen) op jaarbasis zal leiden tot 0,5% extra groei in de VS.

De bank hoopt er verder op dat de door Trump beloofde handelsbelemmeringen zoveel mogelijk uitblijven. Maar zelfs al komen die handelsbelemmeringen er. Hij gaat ervan uit dat het internet zorgt voor "nieuwe handelsvormen" waar Trump minder grip op heeft.

Naspers

Aan de IT-sector wijdt ABN Amro in de Outlook een apart hoofdstuk, waaruit blijkt dat de bank niet alleen hoge verwachtingen heeft van Amerikaanse bedrijven, maar ook bijvoorbeeld Alibaba in China en Naspers in Zuid-Afrika.

Meer in het algemeen kunnen aandelen volgens Didier profiteren van "een herstel van de bedrijfswinsten dat aan momentum zou moeten winnen door de verbetering van de economische situatie." Aandelen zouden verder kunnen profiteren van een kapitaalstroom vanuit de obligatiemarkten. "Wij verwachten dat beleggers zich weer sterker gaan oriënteren op cyclische sectoren."

Sell Bonds

De keerzijde van de hogere groeiverwachtingen is dat obligaties minder aantrekkelijk worden. De bank verwacht dat vooral in de VS de inflatie zal oplopen en daarmee ook de rente, wat dalende koersen betekent.

ABN Amro raadt daarom aan minder obligaties in portefeuille te nemen. En als je dan al obligaties wil bezitten, kies dan voor obligaties met een korte looptijd of met een inflatieindexatie. Verder zijn bedrijfsobligaties te verkiezen boven staatsobligaties. 

Vastgoed en hedgefunds

In de opkomende markten ziet ABN Amro kansen voor Azië, en dan met name China. De vooruitzichten voor Latijns Amerika zijn een stuk minder positief.

Ten slotte heeft ABN Amro nog een paar andere tips. Een beetje exposure naar grondstoffen is volgens de bank  geen slechte zaak. Hetzelfde geldt voor hedgefondsen, vastgoed en private equity waarvan ABN Amro in 2017 betere resultaten verwacht dan dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40